Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mit nekik klímaváltozás: az amerikai óriáscégek felpörgetik az olajkitermelést

Posted by Suggestor - 2019. március 7. csütörtök

Átvéve az inforadio.hu-ról

Szvetnik Endre (London)  – 2019. március 6.

A két legnagyobb amerikai olajcég a texasi palaolaj-robbanás központjában pörgeti fel kitermelését a következő évtizedben. Az ExxonMobil és a Chevron is azt tervezi, hogy közel megduplázza a Permi-medencében kitermelt olajmennyiséget.

Az ExxonMobil és a Chevron közölte, hogy a 2020-as években drámai módon megnöveli az olajkitermelést a Texasban található Permi-medencében.

Előbbi a mostani 600 ezerről 1 millióra, utóbbi pedig 650 ezerről 900 ezerre pörgeti fel a hordóban mért napi kitermelést.

A Permi-medence az amerikai palaolaj-boom központja és eddig kisebb cégek voltak a különleges technológiát igénylő kitermelés úttörői – ugyanakkor sokan közülük most küszködnek.

Az ExxonMobil és a Chevron ambíciózus tervei azt jelentik, hogy az Egyesült Államok újabb kihívást intézett az Opec olajexportőr-szervezet és Oroszország felé is: versenyben marad az amerikai palaolaj, amely az utóbbi évtizedben lefelé nyomta a nemzetközi olajárakat és átalakította a piacot.

A Financial Times üzleti lap megjegyzi: a szokványos kitermelési technológiával a palalelőhely kapacitásának 20-40 százalékát tudják kiaknázni, a fejlettebb technológiával már 30-60 százalékát.

A Chevron-főnök azt is közölte: immár mesterséges intelligenciát bevetve keresik azokat a helyeket, ahol a leginkább profitábilis kutat fúrni.

A Chevron jó pozícióban van, mert a kitermelési körzetében fekvő földeket birtokolja is és így nem kell fizetnie a fúrás jogáért másoknak.

Az ExxonMobil pedig azt mondta: még nyomott, hordónkénti 35 dolláros olajár mellett is képesek lesznek 10 százalékos profitot termelni a Permi-medencében.

A globális felmelegedés miatt az energiamixben változásokat követelő aktivisták számára pedig az a hír, hogy az olajipart nehéz lesz kimozdítani a pozíciójából.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudositoink/2019/03/06/mit-nekik-klimavaltozas-felporgetik-az-olajkitermelest-amerikaban

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.