Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Akár már jövőre eltűnhetnek a fecskéink

Posted by Suggestor - 2019. március 8. péntek

greenfo/MTI

2019. február 28.

Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon, és ha nem történik jelentős változás, akkor hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, pedig ők jelenthetnek biológiai védelmet a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is. Az állománycsökkenés harmadik legfontosabb tényezője, hogy az emberek leverik a fecskefészkeket.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője szerint minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg, így ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a “nyakunkon”.

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek.

Orbán Zoltán elmondása szerint a legfontosabb állománycsökkentő tényezők

1 — a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve az agrárkemizálás.

2 — a klímaváltozás,

3 — a lakosság fecskék iránti toleranciájának csökkenése,

ugyanis a figyelmeztetések és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fecskefészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén.

“Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is” – mondta a természetvédő.

A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt, mint bármilyen más ürülék.

“A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém-, fa- vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható. Elmondta, hogy sokszor csupán azért verik le a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, ami zavarja az embereket.

Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak, és minket is megmérgeznek – figyelmeztetett a természetvédő, aki szerint a fecskék védelmében a lakosság toleranciájának növelése mellett fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is, a jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogirtást 100 százalékra kellene növelni.

“Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!” – kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor okostelefonon rögzítse azt, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2019/02/28/akar-mar-jovore-eltunhetnek-a-fecskeink

Egy hozzászólás a “Akár már jövőre eltűnhetnek a fecskéink”

  1. uniohid said

    : (

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: