Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A mai fiatalok szoronganak és depressziósak

Posted by Suggestor - 2019. március 10. vasárnap

Átvéve a portfolio.hu-ról

András Bence – 2019. március 9. 15:30

Úgy tűnik, hogy valami nagyon nincs rendben a mai fiatalokkal: a Pew Research felmérése szerint a 13-17 év közötti tinik 70 százaléka gondolja úgy, hogy szorongás és depresszió nyomasztja a korosztályát. Ők a Z generáció, akik már okostelefonokkal és közösségi médiával nőttek fel, de egyelőre csak találgatni tudunk, hogy pontosan mi állhat a háttérben. Az alábbiakban az Economist és a Pew Research elemzését mutatjuk be.

Az Y generáció megértésébe rengeteg energiát fektettek már kutatók, de mindeddig az eggyel fiatalabb, Z generációra kevés figyelem összpontosult. Ők azok, akik 1997-től kezdődően születtek (bár a szakirodalomban nincs teljes egyetértés a kezdőévről), és immár teljesen természetes számukra az okostelefonok használata és a közösségi média görgetése. Amerikában a Z generáció nagyjából a lakosság negyedét teszi ki, vagyis egy nagyon jelentősre nőtt társadalmi csoportról van szó.

A velük kapcsolatos korábbi kutatások eddig azt mutatták ki, hogy ezek a fiatalok kevésbé hedonisták, mint idősebb társaik, vagyis ők kevésbé hajszolják az élvezeteket.

Csakhogy van egy igen súlyos probléma: kiderült, hogy ezek a fiatalok kifejezetten magányosnak, sőt, egyenesen érzelmileg frusztráltnak érzik magukat, súlyosan szoronganak és depressziósak.

A Pew Research egy frissen publikált, amerikai fiatalokat vizsgáló felmérésében rámutatott, hogy ez a generáció tényleg más, mint a többi. A Z generáció tagjai sokkal inkább küszködnek mentális problémákkal, mint az idősebb társaik. Amik pedig korábban nagy problémát jelentettek, számukra úgy tűnik, hogy már csak kevéssé relevánsak. Így például nem tartanak különösebben a korai terhességtől, vagy a súlyos alkoholizmustól. Ezek helyett a megkérdezettek 70 százaléka gondolta úgy, hogy a szorongás és a depresszió jelenti a legnagyobb problémát a korosztálya számára.

Noha a szegény és a gazdag háztartásból érkezők között voltak lényeges eltérések, de speciel az ilyen mentális problémák mindenkinél egyaránt jelen voltak a felmérés szerint. Adódik tehát a kérdés, hogy vajon mi okozhatja ezt az általánosan kiterjedt és igen erőteljes jelenséget a tizenéves (13-17) fiatalok körében. Az egyik lehetséges válasz a közösségi médiával kapcsolatos, mint amilyen a Facebook vagy az Instagram. Pontosabban azzal, hogy az ilyen fajta digitális színtér sokszor frusztrációkat szül a fiatalokban.

Sőt, sajnos igen gyakori az a jelenség is, hogy a fiatalok egymást zaklatják, csúfolják és a legkülönfélébb módon bántják. A Pew Research által megkérdezettek több mint fele tartotta ez utóbbit, vagyis az online zaklatást, egy súlyos problémának, amely megdöbbentő kiterjedtségű jelenségre utal. Ha mindez nem volna elég, akkor még az is kiderült, hogy ezt a generációt az iskolai kötelezettségek is sokkal jobban nyomasztják, mint az idősebb társaikat.

Vannak olyan vélemények is, hogy ezek a fajta modern problémák valójában egyáltalán nem csak a Z generációt érintik, hanem egy általános, mindenkit egyre jobban érintő tendenciáról van szó. Nem kevés arra utaló jelet látni ugyanis, hogy az emberek egyre frusztráltabbá kezdenek válni, és eközben mind többen válnak hajlamossá a depresszióra ebben a modern környezetben.

Vonatkozó felmérések szerint az amerikai egyetemisták körében már az 1950-es évektől fogva megfigyelhető egy ilyen tendencia. Noha az internet valóban akkoriban született meg, azért az a technológia még messze nem volt olyan kihatással a társadalomra, mint a mai világháló. Vagyis mindez arra utal, hogy talán mégsem csak az internet a felelős a fiatalok egyre súlyosbodó mentális problémáiért.

(rövidítve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/prof/valami-nagy-baj-van-a-fiatalokkal-sulyosan-szoronganak-es-depressziosak.316229.html

Egy hozzászólás a “A mai fiatalok szoronganak és depressziósak”

  1. uniohid said

    “…igen gyakori az a jelenség is, hogy a fiatalok egymást zaklatják, csúfolják és a legkülönfélébb módon bántják. A … megkérdezettek több mint fele tartotta ez utóbbit, vagyis az online zaklatást, egy súlyos problémának, amely megdöbbentő kiterjedtségű jelenségre utal.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: