Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az aszály miatt vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák

Posted by Suggestor - 2019. március 25. hétfő

Átvéve a hvg.hu-ról

2019. március. 23.

Öntöznének a gazdák, de nincs miből. A hivatalos öntözési idő előrehozatalát kérik a termelők, ezt hivatalosan a Belügyminisztérium rendelheti el, az agrártárcát a közvetítésre kérik. Ha nem öntözhetnek rövidesen, akkor katasztrófa fenyegeti a korai vetésű növényeket, nem lesz borsó, mák, és vöröshagyma.

Ezért fordult a zöldség és gyümölcs ágazatot képviselő szervezet, a FruitWeb elnöke az agrárminiszterhez segítségért, hogy közvetítse a Belügyminisztérium felé a kérést.

2012 óta ugyanis a tárca hatáskörébe tartozik a vízügy. Ledó Ferenc, a szervezet elnöke elmondta, ha egy héten belül döntenek és elkezdhetik az öntözést, akkor még elkerülhető a katasztrófa.

A helyzet jelenleg az, hogy még azokon a területeken sem lehet öntözni, ahol vannak csatornák, mivel azokat a vízgazdálkodási társulatok kezelik, a téli időszakban karbantartják a műveket, a csatornákat, még nem állnak készen a tavaszi „beüzemelésre”, illetve csak drágán tudnak öntözővizet biztosítani. Azért volna arra szükség, hogy a belügy elrendelje az öntözési időszak előrehozatalát, mert akkor erre az időszakra is megkaphatnák a támogatást az öntözővízre, így a társulatok is olcsóbban adhatnák a vizet.

A Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon a tavaly nyári megrázó aszályos időszak után ismét a szárazság jelei mutatkoznak.

A Dél-Alföldön már harminc százalék körüli a talaj felső húsz centiméteres rétegében a nedvesség tartalom, ami már a kritikus szintet is meghaladja. Az alsóbb rétegek nedvesség tartalma is kicsi, így a növények vetéséhez elkerülhetetlen a keltető öntözés.

Ha egy héten belül nem lesz döntés a hivatalos öntözési időpont előrehozataláról, magyarul, nem kapnak az öntözéshez plusztámogatást a növénytermesztők, akkor drága borsóra, vöröshagymára számíthatnak a fogyasztók is.

Forrás: https://hvg.hu/gazdasag/20190323_Veszhelyzet_kihirdeteset_kerik_a_gazdak_az_agrarminisztertol_az_aszaly_miatt

Egy hozzászólás a “Az aszály miatt vészhelyzet kihirdetését kérik a gazdák”

  1. uniohid said

    “Ha egy héten belül nem lesz döntés a hivatalos öntözési időpont előrehozataláról, magyarul, nem kapnak az öntözéshez plusztámogatást a növénytermesztők, akkor drága borsóra, vöröshagymára számíthatnak a fogyasztók is.” – az infláció, persze, nem nő.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: