Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Magyar kutató tárta fel: a klímaváltozás hosszabb és durvább pollenszezont hoz magával

Posted by Suggestor - 2019. április 13. szombat

Átvéve a qubit.hu-ról

2019. 04.12.

Dippold Ádám

Húsz év adatai alapján úgy tűnik, hogy a pollenallergiásoknak csak rosszabb lesz: ahogy melegszik az idő, kitolódik a pollenszezon, és az allergén pollenek koncentrációja is növekszik. Ráadásul ez a trend az egész világon megfigyelhető.

Makra László, a Szegedi Tudományegyetem klimatológus-professzora és Lewis H. Ziska amerikai növényfiziológus három kontinens tizenhét aerobiológiai megfigyelőállomásának adatait elemezte, ezek közül tizenkét állomás esetében figyeltek meg jelentősen megnövekedett pollenkoncentrációt, tizenegynél pedig a szezon kitolódását.

Az induláskor negyven mérőállomás szerepelt a listájukon, végül az általuk állított kritériumoknak mindössze tizenhét felelt meg, ezek mindegyike az északi féltekén található. Az egyik kritérium az volt, hogy a pollenmérő legalább húsz évre visszamenő adatokkal rendelkezzen, a másik pedig az, hogy a mérések közben ne helyezzék át, valamint az is fontos volt, hogy ne csak egy-egy allergén pollen koncentrációját mérjék, hanem az összes, az adott helyre jellemző allergén pollenfajtát vizsgálják.

Súlyos egészségügyi kockázat

Az SZTE közleménye szerint ez az első olyan cikk, amely egyértelműen kimutatja, hogy a hőmérsékleti minimumok és maximumok folyamatos emelkedése az éves pollenkoncentráció növekedéséhez, valamint a szezon meghosszabbodásához is hozzájárul. A korábbiakban olyan vizsgálatot sem végeztek, amely egy adott állomásnál megtalálható összes pollenfajta koncentrációját vizsgálja.

Nemcsak a meglévő allergiások számára kellemetlenek ezek a felfedezések: Makra arra is figyelmeztet, hogy mindennek hatására globálisan nő majd a pollenérzékenység és az allergiás megbetegedések száma is. A felmelegedés mellett Makrai szerint további kockázatokat jelentenek a mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek, illetve a légszennyezés is, mindezek együttes hatására pedig nagyobb eséllyel alakul ki szénanátha, súlyosabb esetben pedig akár asztma is.

Forrás: https://qubit.hu/2019/04/12/magyar-kutato-tarta-fel-a-klimavaltozas-hosszabb-es-durvabb-pollenszezont-hoz-magaval

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.