Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szél viszi a mikroműanyag-port

Posted by Suggestor - 2019. április 18. csütörtök

Átvéve a 444.hu-ról

2019. április 17,

A Pireneusok francia oldala még napjainkban is vadregényes táj, pár apró falun, kósza hegymászón vagy síelőn túl nincs különösebb nyoma az embernek a vidéken. Legalábbis szabad szemmel látható nyoma nincs, a toulouse-i École Nationale Supérieure Agronomique kutatói ugyanis tanulmányukban azt írják, hogy a mikroműanyagok már ezt a látszólag érintetlen tájat is beborítják.

Vizsgálataik szerint a mikroműanyagport a légköri áramlatok (szél) legalább száz kilométernyiről, ha nem messzebbről hordták ide. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a légáramlatok is hozzájárulnak a műanyagszennyezés szétterítéséhez, még ilyen távoli vidékeken is.

“Egyben arra is utal, hogy ez nagyobb probléma annál, mint aminek gondoltuk” – mondta a Scientific Americannek a tanulmány társszerzője, Deonie Allen.

Allenék kutatása az elsők között van a témában, de hamarosan további hasonlók követhetik, így idővel pontosabb képet kaphatunk arról, hogy a szél milyen mennyiségben képes mikroműanyagokat szállítani és teríteni.

Az eddigi kutatások ugyanis elsősorban a vizekben található mikroműanyagokra koncentráltak, mert az volt az uralkodó elképzelés, hogy elsősorban a folyóvizek terítik szét a világban a szennyezést.

Arról, hogy a levegőben mennyi mikroműanyag lehet, először 2015-ben publikáltak tanulmányt, és egészen mostanáig nagyon kevés ilyen mérést végeztek. Így adatok hiányában arról elképzelésünk se lehet, hogy hogyan oszlik meg a műanyagszennyezés a levegőben, milyen hatással van erre az időjárás, vagy hogy egyáltalán honnan és hogyan kerül a levegőbe a szennyezés. (Via Scientific American)

Forrás: https://444.hu/2019/04/17/mar-a-szel-is-mikromuanyagot-visz

Egy hozzászólás a “A szél viszi a mikroműanyag-port”

  1. Névtelen said

    És ha azt már tudjuk, hogy a levegő erősen szennyezett többek között ezzel a mikroműanyag-porral, akkor azért nagyon valószínű, hogy számos légzőszervi betegség (asztma, allergia, hörghurut és persze a rák) hátterében is állhat ez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: