Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

33 éve robbant fel a csernobili reaktor

Posted by Suggestor - 2019. április 28. vasárnap

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 04. 26. 16:45 – Latyák Balázs

Sokan úgy tudják, hogy Csernobilban nukleáris robbanás történt, azonban ez nem igaz, az erőművet gőzrobbanás rázta meg. Ennek oka az ott üzemelő RBMK típusú reaktor tervezési hibája, valamint a szakértelem hiánya és a felelőtlenség volt.

A gőzrobbanást egy szabálytalan kísérlet és számos biztonsági rendszer kikapcsolása idézte elő, így

a robbanás következtében simán lerobbant a reaktortartály teteje, és ennek, valamint a hűtésnek a hiánya miatt bekövetkezett grafittűznek a következtében a légkörbe juthattak a sugárzó anyagok.

Ennek mértékét nem igazán tudni még ma sem, egyes becslések szerint a reaktorban lévő plutónium és urán csupán 4, pesszimistább vélemények szerint 90 százaléka került a légkörbe.

Az biztos viszont, hogy az eset után azonnal katonákat vezényeltek a felrobbant reaktorblokkhoz, akiknek megfelelő védőfelszerelés nélkül kellett eltakarítaniuk a romokat. Ezután kezdhettek csak hozzá a reaktor maradványait befedő betonszarkofág megépítéséhez. A több hónapig húzódó munkában százezrek vettek részt, és ezrek vesztették életüket. Az áldozatok számáról pontos adatok nem állnak rendelkezésre, miután a Szovjetunióban egyszerűen titkosították az áldozatok kórházi kartonjait.

Az is biztosan tudható a katasztrófa kapcsán, hogy a helyiek kitelepítésére csupán a balesetet követő hatodik napon, azaz május 2-án került sor. Ez összesen mintegy 12 500 embert érintett.

Az evakuálás egyébként egy 30 kilométeres zónában történt, amelynek alapterülete nem kör alakú, hanem a kihullás irányát figyelembe vevő alakzat. Ez a zóna egy további, a legerősebben szennyezett területegységet is magában foglal, amely mintegy 10 kilométer átmérőjű. Az ezen belül található településeket lakhatatlanná nyilvánították.

 A tiltott övezet 1986-tól a mai napig katonai őrizet alatt áll.

Ugyan a radioaktív szenny megfertőzte a Szovjetunió nyugati részét, Európa egyes részeit, illetve az Egyesült Államok keleti részét is, a szovjet pártvezetés sokáig próbálta teljes titokban tartani a katasztrófát. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, aminek következtében százezreket kellett kitelepíteni. A titok így sokáig nem is maradt titok, ráadásul a balesetet követő rövid időn belül Svédországban radioaktív felhőket kezdtek észlelni, amelyek a Szovjetunió irányából érkeztek. Ezzel pedig mindenki számára világossá vált, hogy baj van.

Magyarországon sem lehetett hivatalosan semmit sem tudni az esetről. Az MTA Központi Fizikai Kutatóintézetének egyik munkatársa így a katasztrófát követő délelőttön egy utcai telefonfülkéből hívott fel több budapesti és megyeközponti óvodát és bölcsődét, hogy figyelmeztesse őket:

olyan erős a nap sugárzása, hogy az veszélyes lehet a gyerekekre.

Az óvodákból aztán terjedni kezdett a katasztrófa híre, mígnem a baleset után két nappal Bedő Iván, a Magyar Rádió hírszerkesztőségének turnusvezetője úgy döntött, hogy a BBC hírére támaszkodva hírt adnak a katasztrófáról az esti híradóban.

Miután a hír közlését a felsőbb vezetés másnap hajnalban letiltotta, Bedőt pedig megbüntették, így az eredeti híradóból nem maradt semmi. Az alábbi videón a 22 órai híradás hallható (meghallgatható a cikk alatti linken).

A magyar pártvezetés tétlenkedése drasztikus következményekkel járt, sokan ugyanis az életükkel fizethettek a hírzárlatért, igaz, egyértelműen ez sosem bizonyosodott be. Mindenesetre több európai országban is beutazási tilalmat vezettek be, ami miatt a magyar kamionosokra hárult a feladat, hogy a szovjet árukat fuvarozzák. Sokaknak közülük Kijeven kellett átutazniuk, ahol viszont számottevő sugárdózist kaptak.

Többen közülük pár éven belül meg is haltak.

A név szerint nem azonosítható, de Csernobilnak tulajdonított összes áldozat számát az Egészségügyi Világszervezet egyébként 4000-re becsüli.

(rövidítve)

A cikkhez tartozó videók megtekinthetők az alábbi linken:

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/33-eve-robbant-fel-a-csernobili-reaktor-1481155

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: