Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kormány távol akarta tartani a civil szervezeteket az UNESCO világörökség-védelmi ellenőreitől

Posted by Suggestor - 2019. május 4. szombat

Átvéve a 444.hu-ról

Albert Ákos

2019. május 3., péntek 22:45

Pitiáner módon akarta ismét távol tartani a kormány a világörökség-védelmi területeket érintő építkezések miatt aggódó civileket az UNESCO Budapestre küldött ellenőreitől – írja a hvg.hu.

A nemzetközi szervezet világörökség-központjának igazgatója a Duna-part, a Budai Várnegyed és az Andrássy úti világörökségi helyek állapotának helyszíni ellenőrzése miatt küldött szakértőket Magyarországra. Ezek a szakértők a kormányzati álláspont mellett civilek véleményére is kíváncsiak voltak.

A hvg szerint azonban a kormány az érintett civilek egy részét nem hívta meg előzetesen az egyeztetésre, csupán néhány, „nem problémás”, illetve kormányzati kötődésű szervezetnek küldtek meghívót.

Még azokat az építészeket, környezetvédőket és civil városvédőket sem tájékoztatták a küldöttség érkezéséről, akik miatt a párizsi székhelyű szervezet pár éve egyáltalán elkezdte vizsgálni a budapesti építkezéseket, ilyen például az ÓVÁS! Egyesület.

Ezek a szervezetek e-mailben próbáltak regisztrálni az eseményre, de semmilyen választ nem kaptak, végül a jelentkezési határidő lejárta előtt a Miniszterelnökség közleményben tudatta, hogy hol kerül megrendezésre április 30-án az esemény,

de a pontos időpontot nem árulták el.

A hvg azt írja, az utolsó pillanatban megjelent közlemény csak az UNESCO világörökség-központ igazgatóhelyettesének kifejezett kérésére került ki a honlapra, aki civilektől értesült a problémáról.

Így viszont a szervezetek végül bejutottak az egyeztetésre, és fel is hozták az aggályaikat, a hvg szerint többek között azt, hogy a Liget-projekt esetében a tervezett Néprajzi Múzeum épülete a Hősök tere felől belelóg az Andrássy úti világörökségi panorámába is, és elcsúfítja azt. Szóba került az egykori Pénzügyminisztérium Szentháromság téri épületét az 1904-es állapotra visszaállító beruházás is, amely a kritikusok szerint agyonvágja a Mátyás-templom környezetét és látképét.

Az UNESCO világörökség bizottsága júniusi, bakui közgyűlésén tárgyalja majd a budapesti helyzetet.

Forrás: https://444.hu/2019/05/03/a-kormany-elfelejtette-elarulni-az-aggodo-civileknek-mikor-tudnak-talalkozni-a-velemenyukre-kivancsi-unesco-kuldottekkel

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s