Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Franciaországban betiltják a járdákon az elektromos rollerezést

Posted by Suggestor - 2019. május 5. vasárnap

Átvéve a 444.hu-ról

Rényi Pál Dániel

2019. május 4.

Szeptembertől tilos lesz elektromos rollerrel közlekedni Franciaország járdáin. Ezt Elisabeth Borne közlekedési miniszter jelentette be a Le Monde-nak adott szombati interjújában.

A kérdés különösen Párizsban aktuális, ahol az elektromos rollerek kölcsönzésével foglalkozó cégek megsokasodásával tavaly év végére 15 ezer roller került forgalomba, és a kalkulációk szerint ez a szám az idei év végére akár a 40 ezret is megközelítheti.

Borne azt mondta a lapnak, hogy az, aki elektromos rolleren, hoverboard-on vagy elektromos egykerekűn közlekedik a járdákon, ősztől 135 eurós, azaz jó 40 ezer forintos büntetésre számíthat.

Az újgenerációs eszközöket nyár után csak bicikliúton vagy autóúton lehet majd használni, mert a miniszter szerint túlzottan veszélyeztetik a járókelőket, különös tekintettel a gyerekekre és idősekre. Tolni, sőt motor nélkül továbbra is lehet majd használni a rollereket, ha azzal nem veszélyeztetik a gyalogosokat.

Az elektromos rollerek nagyon gyorsan terjedtek el az Egyesült Államok és Európa nagyvárosaiban, de olyan hirtelen sokasodtak meg, hogy egyre több helyen korlátozzák használukat. Barcelonában például teljesen betiltották a rollerkölcsönzőket, és Berlin is korlátozások bevezetésére készül. (France24 via AFP)

Forrás: https://444.hu/2019/05/04/franciaorszagban-betiltjak-az-elektromos-rollerezest-a-jardakon

2 hozzászólás to “Franciaországban betiltják a járdákon az elektromos rollerezést”

 1. Gábor said

  Hadd kezdjem a végén, mert a teljes hozzászólásokat úgysem olvassa el senki. Ez nem kritika – tény.

  A lábbalhajtós kisautó játék. Az elektromos családi autó nem.

  Kicsit bővebben:
  Nagyon helyes és követendő az elektromos rollerek korlátozása. Az összes elektromos jármű már csak a halk működés miatt is nagyon veszélyes. Már azzal könnyen balesetet okoz, hogy váratlanul bukkan föl az ember (gyalogos, biciklis, idős, fiatal) vagy akár egy kutya háta mögül. Ilyenkor normálisan teszünk egy hirtelen mozdulatot: rossz esetben véletlenül elesünk vagy a rollerest felborítjuk.

  Egy “roller” meg amúgy is csak egy gyerekjáték, nem igaz? Nem. A rollerezőt is komoly balesetek érhetik, mivel tényleg túl gyorsan is haladhat és az utak – Budapesten főleg – nem alkalmasak az ilyen, kis kerekű járművekkel való közlekedésre. Azért mert valami olcsó és nem kell hozzá jogosítvány, még lehet komoly jármű.

  A jogszabályok erre vonatkozó aktualizálása is indokolt lenne, mert egy rollerezőnél és méginkább egy elektromos rollerezőnél is nagyon veszélyes lehet az ittas/bódult állapot. Rá is és a környezetére is.

  További kérdések: a bukósisak miért csak a kerékpárosoknak kötelező? A rollereseknél még inkább szükséges lehet. Rollerezés közben enni-inni-telefonálni-dohányozni-fülhallgatóval zenét hallgatni tényleg nem veszélyes? Ugyan már, dehogyis nem, sőt!

  Egy felnőtt roller – a nem elektromos is! – NEM játék roller. Ugyanúgy, ahogy egy játékpisztoly játék, de egy “felnőtt pisztoly” nagyon nem az. A lábbalhajtós kisautó játék. Az elektromos családi autó nem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.