Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A forgalmas utak melletti budapesti iskolák felében határérték feletti a légszennyezés

Posted by Suggestor - 2019. május 12. vasárnap

Infostart / InfoRádió – Fehér Anna

2019. május 11. 15:00

A Greenpeace Magyarország nitrogén-dioxid-mérési programjának eredményeként kiderült, hogy a budapesti, mérőeszközzel ellátott iskolák felénél egészségügyi kockázatot jelent a gyermekekre a levegő minősége.

A forgalmas utak mentén található iskoláknál, a gyermekek testmagasságában elhelyezett mérőeszközök nagyobb szennyezést mutattak, mint egyes fővárosi mérőállomások – hívta fel a figyelmet Simon Gergely a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője.

A 17 mérési pontból 8-ban volt a légszennyezettség magasabb a határértéknél. Az is aggodalomra ad okot, hogy a környéken telepített mérőállomásokon is rosszabb eredményeket kaptak.

A fővárosban és országszerte is lépéseket kell tenni az elavult dízel járművek kitiltására

– szorgalmazta Simon Gergely. Nyugat-Európa nagyvárosaiban már kitiltották a régi dízel autókat – emlékeztetett. Eközben Magyarországon az elmúlt 15 évben megkétszereződött a dízelek száma, az asztmás betegeké pedig több mint 2,5-szeresére nőtt – tette hozzá.

A Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője hangsúlyozta, hogy a gyermekekre fokozott veszélyt jelent a rossz levegőminőség. Több vizsgálat és felmérés bizonyítja, hogy növeli az asztma kialakulását. Simon Gergely arra a friss kutatásra is felhívta a figyelmet, amely megállapította, hogy a dízel autókból a levegőbe jutó nitrogén-dioxid évente 4 millió új asztmás megbetegedést okoz világszerte.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/05/11/greenpeace-tobb-magyar-iskola-levegoje-karos-a-gyerekek-egeszsegere

3 hozzászólás a “A forgalmas utak melletti budapesti iskolák felében határérték feletti a légszennyezés”

  1. Névtelen said

    Az a baj, hogy olyan sok régi, dízelgépjármű van Magyarországon és azon belül Budapesten is, hogy a kitiltásuk elképzelhetetlen. Ezt egyszerűen nem lehet és nem is szabad megtenni több tízezer (százezer?) családdal, sok ezer fuvarozóval és sok tízezer vállalkozóval. Tudom, hogy _meg kell tenni_ és tudom, hogy _nem szabad_ megtenni. Aki tudja a választ szóljon. És ő lesz a következő miniszterelnök és az EU elnöke és az USA elnöke és Oroszország miniszterelnöke és az ENSZ főtitkára. Ez körülbelül a “végső kérdés”, amihez világszinten is minden környezetvédelmi (és emberi jogi) kérdés vezet. :-/

  2. uniohid said

    “Magyarországon az elmúlt 15 évben megkétszereződött a dízelek száma, az asztmás betegeké pedig több mint 2,5-szeresére nőtt”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: