Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Veszélyben a dombóvári Szigeterdő maradéka

Posted by Suggestor - 2019. május 16. csütörtök

Infostart

2019. május 15. 17:56

Egyre zsugorodik a szigeterdei madárvilág élőhelye, egyes korábban itt élő fajok már nem is találhatók meg a területen.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) éves programsorozatának részeként az MME a dombóvári csoport vezetője, Nagy Sándor ismertetőt tartott a Szigeterdő park természeti és kultúrtörténeti értékeiről, az utóbbi 120 év változásairól – írja a TEOL.

Az eseményen elhangzott: a Kapos árterületén lévő, egykori 11 hektáros mocsárerdő a múlt század elejétől a vasút terjeszkedésével és a város fejlődésével 3,7 hektárra csökkent. Az óvoda építésével, parkosítással, a sportpályák, sportcsarnok és vasúti étkezde kialakításával folyamatosan szűkült az ártéri erdő élőhelye. De még így is a város egyik legértékesebb területe a Szigeterdő három látványosságával.

A maradványerdőnek is nevezett területen a kocsányos tölgy, a magas kőris és a mezei juhar 140–210 éves példányai jelentik a legnagyobb értéket.

Végül az ornitológus szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy 1957-ig tizennégy párból álló fehérgólya-telep működött a térség kocsányos tölgyein.

Ha az óvoda tervezői bölcsebbek és nem a gólyatelep mellé tervezik az intézményt, valamint nem vágják ki a fákat, akkor egy ornitológiai zarándokhely lehetne a terület több tízezres látogatónak köszönhetően.

Nagy Sándor ismertetőjében arról is beszélt, hogy az őshonos fákon kétszázötven-háromszázhúsz rovarfaj is megél, amely gazdag madárvilágnak jelent biztos „megélhetést”. Nagy részük (a fák nagy része?) minden megélt évért keményen megharcol. A környezetében lévő házak védelme miatt ugyanis vízelvezető árkokkal csökkentették a talajvíz szintjét.

A madárvilág élőhelye pedig egyre zsugorodik, túl sok és széles út osztja meg a ma már szegényes cserjeszinttel bíró közel négy hektárt. Így például olyan madárfajok állománya csökkent vagy szűnt meg a védett parkban, melyek a talajszinten illetve a bokrokban költöttek.

Ilyen a vörösbegy, az ökörszem, a fülemüle, a barátka, az énekes- és fekete rigó.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/05/15/veszelyben-a-szigeterdo-elovilaga

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: