Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Halálos veszély fenyegeti a dél-európai olajfaligeteket

Posted by Suggestor - 2019. május 18. szombat

Molnár Csaba

Átvéve az index.hu-ról

2019.05.16.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) közlése szerint a Xylella fastidiosa növényi kórokozó baktérium terjedését ugyan komputermodellek segítségével előre lehet jelezni bizonyos pontossággal, viszont gyógymód ellene nincs. Minthogy egyre több dél-európai országban jelenik meg a kórokozó, ahol főként az olajfaültetvényeket támadja, a szakértők nagyon komoly fenyegetésként értékelik az olivaolaj-iparra.

A Xylella, amelyet a legveszélyesebb kórokozók között tartanak számon, először 2013-ban Olaszországban tűnt fel, azóta pedig szinte minden olivaolaj-termelő országban megjelent. A fő probléma a baktériummal az, hogy sokáig lappanghat, és így észrevétlenül, tüneteket nem okozva terjedhet el nagy területeken.

Az EFSA Xylella-munkacsoportjának elnöke, Stephen Parnell a BBC-nek elmondta, hogy eltérő ideig lappanghat, az olajfákban akár egy évig is rejtve maradhat. Csak egy módja van, hogy megállítsuk vagy lelassítsuk a terjedését: el kell távolítani a fertőzésforrást, magyarul a fertőzött ültetvényeket teljes egészében ki kell irtani.

Ugyanakkor a gyomirtás hatékony megelőző beavatkozást jelenthet, hiszen a kórokozó egyes gyomokban képes átvészelni azt az időszakot, amíg nem talál fertőzhető olajfát.

A baktérium a fák szállítószöveteit támadja meg, amelyeken keresztül a levelek felé halad a víz, illetve a talajból felvett tápanyagok, illetve fordított irányba halad a fotoszintézis révén készített cukor. A fertőzés első tünetei a levelek elszíneződése és elszáradása. végül elpusztul a növény.

Miután 2013 októberében azonosították az olaszországi Pugliánál, már Dél-Franciaországban, Spanyolországban és Észak-Portugáliában is felbukkant. Az elemzők szerint, ha a terjedés a jelenlegi trendek szerint folytatódik, az a végveszélybe sodorhatja az olivaolaj-ipart.

Jelenleg az Eu a világ legnagyobb termelője – a termelés 73 százalékát adja – és fogyasztója is egyúttal (66 százalék).

Nem szabad ugyanakkor azt gondolni, hogy a Xylella kizárólag Dél-Európa, illetve az olajfatermesztők problémája. A baktériumnak ugyanis számos változata létezik, mindegyik kissé más környezeti feltételek mellett érzi jól magát, és más növényeket támad. Így Európa északabbra eső területei sem érezhetik biztonságban magukat.

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/05/16/halalos_veszely_fenyegeti_a_del-europai_olajfaligeteket/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: