Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A leggazdagabbak már a Föld elhagyásán munkálkodnak…

Posted by Suggestor - 2019. május 20. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

Elveszett a Föld? – Azok, akik megmenthetnék, már a menekülésen dolgozhatnak

Major András

2019. május 19. 15:20

A világ leggazdagabb üzletemberei közül egyre több dédelget és valósít meg olyan terveket, amelyek már nem kizárólag vagy egyáltalán nem a bolygó éghajlatának és ökoszisztémájának megmentésére fókuszálnak, sokkal inkább a Föld elhagyásával és az űrutazások végső határának kitolásával kívánják biztosítani az emberiség – egyesek szerint viszont inkább csak a saját jövőjüket.

A nyugati világban az űrverseny a dúsgazdag, nem ritkán különc vállalkozók versengésévé vált. Motivációik különbözhetnek és nem mindig ismertek, de nagyjából mind arra a megfontolásra vezethető vissza, hogy az emberiség kinőtte és túlhasználja a Földet, a bolygó véges erőforrásai pedig már korlátozzák a további növekedést.

Immár nem elég, ha az ember egyszerűen átköltözik egy trópusi szigetre vagy atombunkert vásárol magának. Richard Branson, a Virgin milliárdos alapítója testközelből tapasztalhatta meg 2017 őszén, hogy milyen pusztításra képesek a klímaváltozás miatt egyre erősebb hurrikánok. A Brit Virgin-szigetekhez tartozó Necker-szigetet megvásároló Branson kénytelen volt beton borospincéjében átvészelni a vihar őrjöngését, illetve azt a négy órát, amely alatt az Irma hurrikán gyakorlatilag lebontotta Branson luxusingatlanát és a sziget számos épületét.

Nem ő az egyetlen milliárdos, aki nem csak álmodozik, de jelentős összegeket is költ a világűr meghódítására.

Elon Musk, SpaceX

Elon Musk, a Tesla alapító-tulajdonosa 2002-ben alapította a Space Exploration Technologies (SpaceX) nevű, rakéta- és űrhajó-technológia fejlesztésével foglalkozó társaságot. A vállalattal a dekadens üzletember saját megfogalmazása szerint űrutazó civilizációvá kívánja tenni az emberiséget.

Az üzletember az emberiség “több-bolygós” fajjá tételeként írta le a projektet, mint az egyetlen és így legjobb módszert a kihalás elkerülésére.

Musk 2016-ban ismertette a nyilvánossággal vízióját, melynek fő célja az állandó emberi jelenlét megteremtése a Mars bolygón egy önfenntartó város formájában.

Biztosítani akarjuk, hogy valahol máshol megőrizhető legyen az emberi civilizáció magja, amely képes lehet a civilizáció visszaállítására és a sötét korszak lerövidítésére – mondta.

A SpaceX által fejlesztett Falcon 1 típusú rakéta volt 2008-ban az első, magántőkéből fejlesztett folyékony üzemanyaggal működő rakéta, amely elérte a föld körüli pályát. A mérföldkő elérése után a NASA szerződést kötött a társasággal, amelynek értelmében a SpaceX végezheti a Nemzetközi Űrállomás (ISS) teher- és személyszállítási feladatait.

A SpaceX sikeressé válásával pedig egy új fogalom, illetve üzletág is megszületett: a kereskedelmi rakéta szolgáltatások piaca.

A csökkenő költségek ellenére a Mars-vízió továbbra is csillagászati árba kerülne, amelynek biztosításához az igazi vasembernek is nevezett Musk a kereskedelmi rakéta szolgáltatások mellett egy másik, ugyancsak meglehetősen invenciózus tervet ötölt ki. A szükséges fejlesztések finanszírozását ugyanis jelentős részben a Starlink névre keresztelt műhold-hálózat megalkotásával oldaná meg, amely alacsony Föld körüli pályáról sugározna nagy sebességű internetet a bolygó bármely pontjára.

Jeff Bezos, az Amazon elnök-vezérigazgatója, Blue Origin

Jeff Bezos május elején mutatta be, hogy mivel képzeli el a következő holdraszállást. A milliárdos befektető részben a Trump-kormányzat vonatkozó terveihez kapcsolódóan terveztette meg a Blue Moonnak nevezett leszállóegységet a Blue Origin nevű űripari cégével. A közel egyórás prezentáció  jelentős részben Bezos azon víziójának átfogó áttekintéséről szólt, amelynek célja az emberiség felszabadítása a Kék Bolygó véges erőforrásainak bilincséből. 

Az űrutazást és az új bolygók meghódítását Bezos szerint a szegénység, éhség, otthontalanság, szennyezés és túlhalászás sürgető problémáin túl valójában az teszi igazán indokolttá, hogy az emberiség egyszerűen ki fog fogyni a földi erőforrásokból.

Bezos szerint egyetlen módon lehet megakadályozni, hogy a Föld teljes felszínét napelemekkel kelljen beborítani, mégpedig azáltal, hogy kitörünk az emberiségnek otthont jelentő világ határain túlra. Ambiciózus végső célja egy földönkívüli településhálózat megteremtése az emberiség számára.

Az emberiség egész történelme alatt nagynak érezte a Földet a maga számára. Ez többé már nem igaz. A Föld már nem nagy. Az emberiség a nagy. A bolygó nagynak tűnik számunkra, de valójában véges

– fogalmazott Jeff Bezos.

A naprendszerbe való kilépés a milliárdos szerint korlátlan erőforrásokkal kecsegtet, továbbá egyebek mellett azzal is, hogy a korlátozó tényezőktől megszabadulva az emberi népesség akár elérheti az ezer milliárdos lélekszámot is.

Ezer és ezer Mozartunk és Einsteinünk lehet – mondta. Bezos víziójában a Föld végül gyakorlatilag mindössze a lakhatást fogja szolgálni, és miután legfeljebb könnyűipari tevékenységek folynak majd a bolygón, a jövő nemzedékek számára is meg lehetne őrizni természeti kincseit. A környezetet és emberi egészséget erősen megterhelő iparágaknak nem lenne hely többé a Földön, ezek valahol máshol kapnának helyet elképzelése szerint, az emberiség jelentős részével együtt. Bezos egyéb részletek mellett kitért az új városok létrehozását lehetővé tevő, mesterséges klímát és gravitációt biztosító úgynevezett O’Neill-hengerek telepítésére, de a folyamatos friss levegő biztosítását szolgáló új üzleti tevékenységről is szót ejtett.

Richard Branson, Virgin Galactic

Branson szintén 2004-ben alapította meg Virgin Galactic nevű startupját, amellyel a gazdaságilag életképes kereskedelmi űrutazás feltételeinek megteremtése volt a célja.

A társaság 15 évnyi, nagyrészt a kaliforniai Mojave-sivatagban lefolytatott fejlesztést és tesztelést követően idén ért el áttörést: miután a VSS Unity nevű, rakéta-meghajtású űrrepülőgépe két sikeres tesztet is végrehajtott, a társaság közölte, Új-Mexikóba, a világ első kereskedelmi célú űrrepülőterére, a Spaceport Americára helyezi át székhelyét 2019 nyarán. A VSS Unity első kereskedelmi űrrepülőnek még két-három tesztre szükség lesz Branson szerint, mielőtt készen állna arra, hogy az első fizetős ügyfelekkel a fedélzetén a magasba emelkedjen.

Az összes eddigi reménybeli utas körülbelül 600 jegyet foglalt a gépre, 200 000 és 250 000 dollár közötti összegekért, a szélesebb fogyasztói bázis megszólítása érdekében azonban a társaságnál az árak csökkentését tervezik.

Az első, nem a fejlesztők csapatához vagy a személyzethez tartozó utas azonban maga Branson lenne.

“Remélhetőleg, nem sok hónap múlva beteljesíthetem álmom az űrbe lépésről és hamarosan mások is követhetnek” – fogalmazott. Branson tervei szerint a társaság új bázisán egyfajta űrhajósképzésben is részt lehet majd venni.

A három legismertebb, az űr meghódítását tervező milliárdos mellett számos további üzletember szállt be kisebb-nagyobb mértékben az üzletágba. A teljesség igénye nélkül: jó példa erre Peter Diamandis, görög-amerikai mérnök, fizikus, vállalkozó, John Carmack, aki a Doom vagy a Quake nevű videójátékok fejlesztésének vezető programozója volt, Jurij Milner orosz-izraeli technológiai befektető, fizikus és mások.

(rövidítve)

Részletesebben az alábbi linken olvashatják:

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/kfi/elveszett-a-fold-azok-akik-megmenthetnek-mar-a-menekulesen-dolgozhatnak.5.324711.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: