Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szomorú híreket tett közzé a magyarországi Opel-gyár

Posted by Suggestor - 2019. május 20. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

Szandányi Levente

2019. május 19. 15:45

Tavaly tovább csökkent az Opel értékesítése globálisan, amely kedvezőtlenül hatott a szentgotthárdi motorgyár működésére is. A jövő szempontjából viszont pozitív, hogy a szentgotthárdi egységben javában készülnek egy új projektre, amelynek köszönhetően megindulhat majd egy háromhengeres, 1.2 literes turbóbenzinmotor gyártása nálunk.

Az Opel márka mintegy 1 millió autót értékesített globálisan, amely durván 7 százalékos visszaesést jelentett 2017-hez képest. Az eladások csökkenése egyben azt is jelentette, hogy kevesebb autómotorra volt szükség 2018-ban, ez pedig a szentgotthárdi motorgyár működésére volt kedvezőtlen hatással.

Míg 2016-ban csaknem 630 ezer motor készült el az üzemben, addig a termelés 2018 végére 313 ezerre csökkent.

Az Opel Szentgotthárd Kft. által közzétett éves beszámolóból kiderült, a társaság árbevétele alig haladta meg a 119 millió eurót tavaly, amely mintegy 20 százalékos visszaesést jelentett év/év alapon.

A meghatározó anyagjellegű- és a személyi jellegű ráfordítások 35, illetve durván 1 százalékkal csökkentek 2017-hez képest. Előbbi esetében az alacsonyabb motorgyártás, míg utóbbi esetében a foglalkoztatottak számának csökkenése volt a meghatározó ok.

2018 végén ugyanis 1007 munkavállalója volt a szentgotthárdi üzemnek, míg ez a szám 2017 végén még 1251 fő volt. Azt viszont fontos hangsúlyozni, hogy a gyár hosszútávon elkötelezett a munkavállalóinak megtartásában. Erre utal legalábbis az a 200 férőhelyes munkásszálló, amelyet néhány napja adtak át Szentgotthárdon. Az autopro.hu tájékoztatás szerint a mintegy 670 millió forintból megvalósuló beruházást az állam 400 millió forinttal támogatta.

A vállalat mintegy 2,2 millió eurós üzemi eredménnyel zárta 2018-at, amely több mint 87 százalékos csökkenést jelentett 2017-hez képest.

El kell mondani azt is, hogy az üzemi eredmény, illetve a profitabilitás tekintetében a vállalat alulmúlta a 2008-as pénzügyi világválság, valamint a 2011-es európai adósságválság utáni időszak gyenge teljesítményeit is.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/szomoru-hireket-tett-kozze-a-magyarorszagi-opel-gyar.5.324747.html

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: