Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Súlyosan szennyezettek antibiotikummal a világ legnagyobb folyói, a Duna különösen az

Posted by Suggestor - 2019. május 28. kedd

Átvéve a 444.hu-ról

Rényi Pál Dániel

2019. május 27., hétfő 12:10

Egy friss nemzetközi tanulmány összesítése szerint több száz folyót érint a világon az egyre súlyosabb antibiotikum-szennyezés.

Az antibiotikum-szennyezés egyik legkárosabb hatása, hogy a baktériumok ellenállóvá válnak a gyógyszeres hatóanyagokkal szemben – szuperbaktériumok lesznek belőlük -, és ezáltal az antibiotikumok elveszítik gyógyító hatásukat.

A probléma súlyosságát szemlélteti, hogy az ENSZ szerint ha a tendencia folytatódik, és az antibiotikum-rezisztens baktériumok tovább szaporodnak, az 2050-re akár 10 millió ember halálát is okozhatja.

A gyógyszerek általában emberi és állati hulladékok által, valamint szennyvíztisztító telepek és gyógyszergyártó létesítményekből kerülnek a talajba illetve a vízbe.

A hétfőn Helsinkiben prezentált kutatás szerint a probléma érinti többek közt a Temzét és a Dunát is: ezek a folyók olyan antibiotikumok által szennyezettek, amelyek egyébként különösen súlyos betegségek és fertőzések kezeléséhez használnak.

A Dunából Ausztriánál vett mintákból például hét különböző antibiotikumot mutattak ki, többet olyan szinten, amely már alkalmassá tehet baktériumokat rezisztencia kialakítására.

A klaritromicin makrolid antibiotikumból például, melyet mandula-, arcüreg- és tüdőgyulladás, továbbá Helicobacter pylori infekció, és bőrfertőzések kezelésére használnak, négyszer annyit mértek, mint ami még egészségesnek volna mondható. A Dunából vett minták 8 százaléka volt magasabb a biztonságos szintnél.

A Temzében öt antibiotikum szintje volt magasabb a megengedettnél. A bőr- és urológiai panaszok kezelésében alkalmazott Ciprofloxacin szintje például háromszorosa a még biztonságosnak.

Összesen 72 országban 711 helyen végeztek méréseket a kutatók, és 65 százalékban találtak is antibiotikumot a vízben, 111 helyen mértek összesen olyan koncentrációt, ami már nem volt tekinthető biztonságosnak.

Afrika és Ázsia folyóiban, és általánosságban a szegényebb országokban különösen rossz a helyzet. Bangladesh és Kenya folyóiban helyenként a megengedett mérték százszorosát is mérték egyes antibiotikumok esetében. (Guardian)

Forrás: https://444.hu/2019/05/27/sulyosan-szennyezettek-antibiotikummal-a-vilag-legnagyobb-folyoi-a-duna-kulonosen-az

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: