Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Új kiáltással reagálnak a drónokra a sárgahasú cerkófmajmok

Posted by Suggestor - 2019. május 29. szerda

Átvéve az index.hu-ról

KOVÁCS M. DÁVID

2019.05.28. 22:24

Veszélyforrásként észlelik, ezért egy rájuk korábban nem jellemző hanggal reagálnak a sárgahasú szavannacerkófok a drónok közeledtére, írja az MTI egy német kutatás eredményei nyomán.

Az emberszabásúakat kutató Deutsches Primatenzentrum a Nature Ecology & Evolution című lapban számolt be kutatás eredményeiről: a sárgahasú szavannacerkófok új kiáltása különbözik a többitől, amelyeket más támadók közeledtére adnak ki, de hasonlít arra, amelyet egy rokon faj, a vervet majom egyedei adnak ki, amikor sast pillantanak meg.

Bár a két faj mintegy 3 millió éve egymástól elválva fejlődik, továbbra is vannak hasonlóságok a hangjaikban. Ebből arra következtetnek, hogy az emberszabásúak kommunikációjának és hangstruktúrájának alapjai már az evolúció korai időszakaiban megteremtődtek.

Az Afrika számos területén megtalálható cerkófmajomfélék különleges hangokat hallatnak és különböző stratégiákkal reagálnak a veszélyre.

A vervet majmok a leopárdra figyelmeztető hang hallatán felmásznak egy fára, a sasra figyelmeztetőnél elbújnak, a kígyóra figyelmeztetőnél megmerevednek.

A sárgahasú szavannacerkófok leopárdot és kígyót látva szintén adnak ki figyelmeztető jelzést, a sasok azonban nem váltanak ki náluk ilyen reakciót – sem a valódi sas, sem a kísérletek során bevetett papírmasé sas. Ez valószínűleg azért van, mert a sasok nem jelentenek rájuk veszélyt, kutatók legalábbis még nem figyeltek meg sárgahasú szavannacerkófot ért sastámadást.

Hogy még többet tudjanak meg a cerkófmajmok kommunikációjáról, a német kutatók mintegy 60 méterrel a majmok fölött reptettek drónt Szenegálban. A kísérlet során kiderült: az állatok hamar a veszélyes kategóriába sorolták a drónokat, rájuk korábban nem jellemző hangot adtak ki, majd elrejtőztek.

“Az állatok gyorsan megtanulták, mit jelent a korábban ismeretlen zaj, és megjegyezték ezt az információt” – foglalta össze Julia Fischer, a Deutsches Primatenzentrum munkatársa. Ez a kutatók szerint az emberszabásúak auditív tanulásra való képességét mutatja.

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/05/28/sargahasu_szavannacerkof_dron_veszjelzes/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: