Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A villámárvizek egy részét magunknak köszönhetjük

Posted by Suggestor - 2019. június 9. vasárnap

Infostart / InfoRádió –

Fehér Anna

2019. június 8. 21:10

Egyre egyenlőtlenebb a Kárpát-medence csapadékeloszlása; hol aszályok, hol villámárvizek, felhőszakadások jelentkeznek, így mind települési, mind lakossági szintem egyre sürgetőbb a csapadékvíz megőrzése, tárolása vagy elvezetése – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Pálvölgyi Tamás, a BME Környezetgazdaságtan Tanszékének a docense.

A kialakult helyzetet három részre bontotta a szakember. Egyrészt a mérések is alátámasztják, hogy a csapadékjárás mintha megváltozott volna; több a hirtelen lezúduló, szélsőségesen nagy mennyiségű csapadék, utána pedig rendre aszályos időszakok jönnek – hívta fel a figyelmet Pálvölgyi Tamás.

Egy másik ok, hogy “különösen a városi környezetben mindent lebetonoztunk.

Ahol nem mindent, ott is nagy valószínűséggel rossz állapotban vannak a csatornák, vízelvezető rendszerek, amelyek biztosították a vízelvezetést”.

A harmadik szál – és talán ez az egyik legfontosabb a szakember szerint -, hogy elveszítettünk egy bizonyos tudást – nem a szakembereknél, hanem a “laikusoknál”.

A nagyszüleink még tudták, hogyan lehet megvédeni a víz támadásától a hajlékukat. Ez a tudás eltűnt, “olyannyira, hogy kertvárosi környezetben a garázsbejárók előtti esővíz-elvezető árkokat inkább feltöltik, hogy könnyebben be tudjanak állni” – mutat rá a docens.

Vagyis jelentősen csökkent az alkalmazkodási képességünk e három dolog együttes jelenléte miatt.

Hogy ki mit tehet azért, hogy a villámárvizek ellen védekezni lehessen, vagy a hirtelen lezúduló vizet meg lehessen tartani, arról Pálvölgyi Tamás azt mondta,

a vízelvezető árkokat karban kell tartani,

ennek túlnyomó része önkormányzati feladat, de nincs munkaerő, amellyel ki lehetne kotortatni a csatornákat, sok helyen pedig már ezek a csapadékelvezető csatornák sincsenek meg.

“De talán a legrosszabb a vízzel, amit tehetünk, hogy elvezetjük, igazándiból arra a vízre heteken belül óriási szükségünk lehet” – folyatta az egyetemi docens.

A megoldás szerinte az lenne, ha dombvidéki, hegyvidéki területen sok kisebb víztározót létesítenének, az így begyűjtött víz később hasznosítható volna.

A lakosság is tehet lépéseket: ahol új építés merül fel, ciszternákat lenne kötelező létesíteni, amiből később öntözni lehet.

Ősztől minden jobb lehet

Bár a májusi nagy mennyiségű csapadékot még nem tudták tárolni, de ősztől megduplázódik a korábbi kapacitás a záporvizek tározására. A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetője, Bátori Marianna az InfoRádióban azt mondta: ez a víz sok esetben olyan tisztításon megy keresztül, hogy jobb minőségű lesz a Duna vizénél is

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/06/08/a-villamarvizek-egy-reszet-magunknak-koszonhetjuk

Egy hozzászólás to “A villámárvizek egy részét magunknak köszönhetjük”

  1. uniohid said

    “… jelentősen csökkent az alkalmazkodási képességünk …”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.