Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Orbán klímapolitikai célja az ország karbonsemlegessége 2050-re?!

Posted by Suggestor - 2019. június 21. péntek

Átvéve az index.hu-ról

Márton Balázs

2019.06.20. 21:59

Biztató előjelek után végül komoly vita alakult ki az éghajlatvédelemről az uniós állam- és kormányfők csütörtöki csúcstalálkozóján. Az eredeti tervek szerint beleírták volna a csütörtöki megállapodásba, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsájtanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni.

A hét elején voltak arra mutató jelek, hogy a „karbonsemlegesség” mögött szinte mindegyik uniós ország felsorakozik, de az észt, a lengyel és a cseh mellett végül a magyar miniszterelnök is tiltakozott.

Orbán Viktor lépése azért meglepő, mert Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn kijelentette: Magyarország egyik klímapolitikai célja, hogy 2050-re „lehetősége legyen” az általa felhasznált energia karbonsemleges előállítására.

Kompenzációs mechanizmusok kellenek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a csúcsra érkezve már elég egyértelműen célzott rá, mit akar: PÉNZT.

Nagyon konkrét feltételek kellenek a lehetséges kompenzációs mechanizmusokról” – fejtegette a Politico szerint. „Az igazságos és felelősségteljes energetikai átalakulásról szóló megszövegezés nem elég nekünk.” Hozzátette, hogy a visegrádi országok „kivételesen egységesek” a kérdésben.

Elbaltázták

Ha ezt úgy értette a lengyel kormányfő, hogy egy kivétellel egységesek, igaza lett, mert a szlovákok nem tartottak a többi visegrádi országgal a tiltakozásban. Így is maradt a patthelyzet az Európai Tanácsban. Végül csak a párizsi éghajlategyezményre hivatkoztak a szövegben, és lábjegyzetbe került, hogy ez „a tagállamok nagy többségének” 2050-et jelent.

Az EurActivnak egy diplomáciai forrás azt mondta, Angela Merkel német kancellár adta be a derekát, hogy a visegrádiak ellenkezése miatt elengedjék az egységes kiállást a 2050-es dátum mellett.

„Elbaltázták” – kommentálta a Greenpeace környezetvédő szervezet, hogy Merkel és Emmanuel Macron francia elnök szerintük képtelen volt meggyőzni Lengyelországot és a többieket. Így „a klímavédelem egy lábjegyzet lett”, holott lett volna esélyük megakadályozni a visszafordíthatatlan éghajlatváltozást.

Forrás: https://index.hu/kulfold/eurologus/2019/06/20/kornyezetvedelem_kornyezetvedelem_eu_europai_tanacs_orban_veto/

Egy hozzászólás a “Orbán klímapolitikai célja az ország karbonsemlegessége 2050-re?!”

  1. uniohid said

    ‘„Elbaltázták” – kommentálta a Greenpeace környezetvédő szervezet, hogy Merkel és Emmanuel Macron francia elnök szerintük képtelen volt meggyőzni Lengyelországot és a többieket. Így „a klímavédelem egy lábjegyzet lett”, holott lett volna esélyük megakadályozni a visszafordíthatatlan éghajlatváltozást.’

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: