Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kukoricából üzemanyag – ez volna Magyarország nagy dobása?

Posted by Suggestor - 2019. június 24. hétfő

Infostart

2019. június 23. 10:42

A Magyar Bioüzemanyag-szövetség szerint a visegrádi régióban kiaknázatlan a kapacitás a szántóföldi növények és más biomassza energetikai hasznosítása terén.

A kormány elé került egy javaslat, mely szerint a motorüzemanyagokba kötelezően bekeverendő biokomponensek arányát megnövelnék, ez pedig hosszabb távon biztosíthatná a bioetanol-termelés stabilizálását, valamint a kukoricatermesztők belföldi felvevőpiacát – írja a Magyar Nemzet.

Hódos Ferenc, a Magyar Bioüzemanyag-szövetség alelnöke a lapnak azt mondta, jelenleg a takarmánykukorica nagy része külföldre áramlik, holott itthon is minden adott a megfelelő feldolgozásra.

Szerinte országok hosszú sorában nyert bizonyítást az, hogy az E10-es üzemanyag nem károsítja a gépjárműveket.

A szakember arról beszélt, hogy az adottságok ismeretében a jelenlegi erőfeszítésekhez képest sokkal nagyobb lehetőség kínálkozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Hódos Ferenc szerint Magyarországon és a visegrádi régióban is bődületes mértékű a kiaknázatlan kapacitás a szántóföldi növények és más biomassza energetikai hasznosítása terén; olyannyira, hogy hazánk a térséggel együtt akár a bioüzemanyag-ipar világviszonylatban is vezető országává válhat.

A bioüzemanyagok felhasználását európai uniós szabályrendszer írja elő tízéves ciklusokban. A 2021 és 2030 közötti időszakra azt rögzítik majd, hogy mennyi első generációs bioüzemanyagot, vagyis bioetanolt és biodízelt lehet felhasználni abban a tíz évben. Ezt az alapján állapítják majd meg, hogy 2020 végén mennyi a tényleges felhasználás az adott tagállamban.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2019/06/23/kukoricabol-uzemanyag-ez-lenne-magyarorszag-nagy-dobasa

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: