Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengerparti sziklák műanyag zúzmója

Posted by Suggestor - 2019. június 29. szombat

Átvéve a qubit.hu-ról

2019. 06. 27.  –  DIPPOLD ÁDÁM

Ignacio Gestoso, a MARE tengeri kutatóintézet (Marine and Environmental Research Center) tengerbiológusa először 2016-ban figyelt fel Madeira partvidékén a kékes színű szennyeződésre, amely úgy nézett ki, mintha valaki egy rágógumit tapasztott volna a hullámtörő sziklákra, de azok az azóta eltelt években újabb és újabb leletekkel gazdagodtak. A  „plasticrust” névre keresztelt jelenség már több színben is létezik, egyébként polietilénből van.

Nagyobb a baj, mint hitték

A kutatók arra lettek figyelmesek, hogy mindössze néhány év leforgása alatt a szennyeződés a partvonal szikláinak tíz százalékát is lefedte, a vegyelemzés pedig kiderítette, hogy a plasticrust anyaga polietilén, egy olyan műanyagfajta, amelyet legfőképpen egyszer használatos csomagolóanyagként használnak.

A tengerben hánykolódó szemét a hullámokkal folyamatosan a partnak ütközik, így lassan, de biztosan felkenődik a sziklákra, és bevonatot képez rajtuk – ezzel pedig egy újfajta technofosszíliát hagy a jövőre. Miután a műanyag igen lassan bomlik le, ez az újfajta szennyezés aggasztó, ugyanis a plasticrust azokon a helyeken telepszik meg, ahol egyébként algák, zuzmók és kagylók élnének.

Műanyagvirágok a madeirai sziklákon Fotó: Ignacio Gestoso

Gestoso szerint a műanyagszennyezés ezen új formája a táplálékláncra is veszélyes lehet: azt még nem vizsgálták, hogy a madeirai csigák mennyi műanyagot fogyasztanak, amikor a tengerparti köveken csúszkálnak, de ez is egy újabb módja lehet annak, ahogy a műanyag lassan mindenhol megjelenik a bébifókák gyomrától kezdve az ivóvízig – egyúttal egy új kihívást jelent a kutatóknak az, hogy megfejtsék, pontosan hogyan keletkezik a műanyagbevonat, és Madeirán kívül mekkora veszélyt jelenthet az élővilágra.

Forrás: https://qubit.hu/2019/06/27/zuzmonak-latszik-pedig-nem-az-muanyag-viragzik-a-tengerparti-sziklakon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.