Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Napfénnyel bontja le a szennyező anyagokat a szegedi egyetem szupervíztisztítója

Posted by Suggestor - 2019. június 29. szombat

Átvéve a qubit.hu-ról

2019. 06.25.

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kémiai tanszékeinek kutatói, az indiai Amity Egyetem (Noida) alkalmazott anyagtudományi kutatócsoportjával együttműködve, kifejlesztenek egy korszerű, napfénnyel működő víztisztítót.

Európában a mezőgazdasági szermaradványok, míg Indiában a textilipar szerves vegyületei okoznak gondot a vízkészletben, de az európai vizekben emellett jelentős mértékű benzodiazepin-bomlástermékek, vagy éppen a fogamzásgátlókból a tisztított szennyvízen át az édesvizekbe jutó hormonmaradványok találhatók.

Utóbbiak egyértelműen a lakossági vízterhelés miatt jutnak a vizeinkbe, és az SZTE reményei szerint a víztisztító-fejlesztés képes lehet ezen szermaradványok eltávolítására is a vizeinkből.

„A hazánkban gyakran gondot okozó gyógyszer- és növényvédőszer-maradványok, illetve a partner országban problémát jelentő textilipari szennyvizek szennyező anyagainak hatékony lebontására egyaránt alkalmas, üzemi méretben is gazdaságosan működtethető készüléket tervezünk” – írja az SZTE közleményében Hernádi Klára, az egyetem Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszékének tanára.

„Ez a zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú fotokatalizátor a napfény jelentős hányadát képes hasznosítani, ezáltal képes a szerves anyagokat a vízben ártalmatlanítani, illetve biológiailag fertőtleníteni.

A fotokatalizátorok felületén a fény mintegy kikezdi ezeket a szerves anyagokat, mindegy, hogy indiai szerves anyagról vagy éppen gyógyszer- vagy növényvédőszer-maradványról van szó.

Az 55 és félmillió forint támogatást elnyert projekt célja, hogy megvizsgálják a fejleszteni kívánt komplex víztisztító berendezés ipari alkalmazhatóságát, és elkészítsék a prototípust.

A készülék alkalmas lehetne a mezőgazdaságban, az élelmiszer- és a textiliparban keletkező, a szennyvizekbe, majd az édesvizekbe jutó különféle káros szerves szennyező anyagok hatékony lebontására – áll a közleményben.

(szerkesztve)

Forrás: https://qubit.hu/2019/06/25/napfennyel-irtana-a-szennyezo-anyagokat-a-szegeden-fejlesztett-szuperviztisztito

Hírdetés

2 hozzászólás a “Napfénnyel bontja le a szennyező anyagokat a szegedi egyetem szupervíztisztítója”

  1. There is masterly profit conducive to win. fuggetlen.wordpress.com
    http://bit.ly/2NOhZeU

  2. uniohid said

    „Ez a zöld technológiával előállítható, nagy hatékonyságú fotokatalizátor a napfény jelentős hányadát képes hasznosítani, ezáltal képes a szerves anyagokat a vízben ártalmatlanítani, illetve biológiailag fertőtleníteni.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: