Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ember – mesterséges intelligencia szimbiózis… kibernetikus feljavítás?

Posted by Suggestor - 2019. július 18. csütörtök

Átvéve a qubit.hu-ról

2019.07.17.

BODNÁR ZSOLT

Elon Musk a nyilvánosság előtt leginkább a Tesla és a SpaceX vezéreként mutatja magát, most azonban Neuralink nevű vállalkozásának terveit is ismertette keddi San Franciscó-i előadásán.

A neurotechnológiai startup, amibe Musk 100 millió dollárt ölt, bemutatott egy varrógépszerű robotot, amely képes ultravékony szálakat beültetni az agyba, hogy a páciens rajtuk keresztül, a gondolataival irányítsa a rácsatlakoztatott számítógépet – a beültetéshez négy darab, 8 milliméter átmérőjű lyukat kell fúrni a koponyába. A szálak vastagsága 60 mikrométeres (0,06 milliméter), ami az előadók szerint az emberi haj vastagságának negyede, és minden szálat több tucat elektróda fon körül.

Max Hodak, a Neuralink elnöke elmondta, a cég az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósághoz (FDA) fordul, hogy minél előbb el tudják kezdeni a klinikai vizsgálatokat embereken, a cég reményei szerint ez akár már 2020 második negyedévében megtörténhet.

„Sokan leírták ezt a technológiát azzal, hogy lehetetlenség. Pedig nagy dolgok fognak történni ezen a területen a következő évtizedben, úgyhogy mindenki vegye komolyan” – figyelmeztette az emberiséget Hodak az előadáson. A cég szerint a nem is olyan távoli jövőben emberek milliói tartanak majd igényt arra, hogy kibernetikusan feljavítsák őket.

Elon Musk kijelentette: „Ez most elég furán hangzik, de végső soron az a célunk, hogy szimbiózisba kerüljünk a mesterséges intelligenciával. Ez nem lesz kötelező, de ha akarod, lesz rá lehetőséged. Úgy gondolom, ez civilizációs szempontból rendkívül fontos dolog lesz.”

Elektromos vezetéket és más készülékeket csatlakoztatni az agyhoz nem gyerekjáték, a szerv ugyanis igyekszik minden külső objektumot idegenként kezelni, hegszövetet képezve köré, így nehezítve az eszközök dolgát, hogy tiszta jelet vételezzenek az agyból.

Musk cége, a Neuralink az anyagtudományi és robotikai fejlesztéseire támaszkodik, amikor azt állítja, hogy rátaláltak a megoldásra. A finom, az agyszövetek átszúrásához mégis elég erős szálak, a vérerek felsértésének megelőzéséhez szükséges lencsék és számítógépes látási technológiák mind arra szolgálnak, hogy elkerüljék a hegszövetek kialakulását.

A Neuralink kutatói kedden megjelent tanulmányukban részletezik, hogy már 19 műtétet hajtottak végre állatokon a technológia segítségével, és 87 százalékban sikeresen helyezték el a szálakat az agyukban.

Mivel a patkányokon végzett kutatásokat nem mindig sikerül emberekre is átültetni, Musk egy meglepő kijelentést is tett az előadáson: titokban elkezdtek majmokon is kísérletezni. „Igen, egy majom az agyával irányított egy számítógépet” – mondta a vállalkozó.

A Neuralink reményei szerint a technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy üzeneteket, emaileket írjunk pusztán a gondolatainkkal, vagy mentálisan mozgassuk a számítógép kurzorát, így mindenféle külső eszköz nélkül tudunk majd internetezni.

A távoli tervek között szerepel, hogy az embereknek lehetősége legyen új nyelveket letölteni, közvetlenül az agyukba. „Azóta foglalkoztatnak az ilyen dolgok, amióta ötödikes koromban láttam a Mátrixot” – mondta Hodak, aki azért leszögezte, egyelőre a bénulástól szenvedő betegeken igyekszenek segíteni, a kezdeti cél pedig a percenkénti 40 szó leírása, agyi jeleken keresztül.

(rövidítve)

Forrás: https://qubit.hu/2019/07/17/elon-musk-bemutatta-hogyan-csatlakoztatna-az-emberek-agyat-szamitogepekre

 

2 hozzászólás to “Ember – mesterséges intelligencia szimbiózis… kibernetikus feljavítás?”

  1. Sándor said

    Nekem azért komoly kétségeim vannak az ilyen műtéteket illetően. Az agy nem úgy épül fel, hogy van egy vezeték, amiben az ilyen gondolatok futnak és egy másik, amelyikben meg azok. Elég sokat vizsgálták EEG-vel, CT-vel és MR-rel is az agy működését ahhoz, hogy sejtsük, hogy egyes gondolatokért, működési funkciókért melyik agyterület “felelős”, elsősorban melyiknek a “munkaköre”. De a legfontosabb és legpontosabb dolog amit az agyról tudunk az az, hogy nagyon keveset tudunk. Hiába tudnak mikrométer pontossággal döfködni, ha az egyes emberek agyai között, a működési területeket tekintve több centiméteres eltérések is lehetnek. Sőt, ugyanannak az embernek az agyában is áthelyeződhetnek idővel ezek a területek például sejtkárosodás, sérülés miatt.
    Összességében az egész inkább egy Verne-regénybe illő álmodozás. És ha egy ilyen gazdag és sikeres ember álmodozik, akkor azt “komolyan kell venni”, nem igaz…? Szerintem nem feltétlenül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.