Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Túl olcsó a repülés a német miniszter szerint

Posted by Suggestor - 2019. július 21. vasárnap

Átvéve a 444.hu-ról

Horváth Bence

2019. július 18., csütörtök 20:44

A német szövetségi kormány csütörtöki ülése előtt a környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze arról beszélt, hogy további adókat szeretne kivetni a repülésre, ezzel érve el, hogy csökkenjen az iparág okozta károsanyag-kibocsátás mértéke.

A szociáldemokrata miniszter véleménye szerint a légiközlekedésnek is viselnie kéne a kibocsátás költségeit, és ennek meg kell jelennie a repülés árában is. Ezért szerinte széndioxid-adóra van szükség a légiközlekedésben.

Schulze szerint a legjobb megoldás egy európai fellépés lenne, de Németország nem engedheti meg magának, hogy várjon addig, mire megszületik egy közös megállapodás. Ezért személy szerint ő annak a híve, hogy Németországban vessenek ki új adókat a repülésre.

A miniszter Franciaország példáját hozta fel követendőnek: a franciák még 2020-ban be akarják vezetni a repülőjegyek árába beépített környezetvédelmi adót, ami jegyenként 1,5 euró és 18 euró között mozoghat majd.

Az európai légiközlekedés jelenleg is részese a ‘cap and trade’ névre keresztelt közös rendszernek, melyben a szereplőket gazdasági ösztönzőkkel próbálják egy bizonyos kibocsátási szint alatt tartani, illetve Németországban eddig is volt már repülőadó: 2011-ben vezették be, és tavaly 1,2 milliárd euró folyt be belőle a költségvetésbe.

De Schulze úgy látja, hogy a repülés időnként még mindig túl olcsó, szerinte az nincs rendben, hogy vannak utak Németországon belül, amit olcsóbb repülővel megtenni, mint vonattal.

A német klímakabinet csütörtök este ül össze, a kormánytagok Angela Merkel kancellár társaságában többek között azt tárgyalják majd, hogy milyen intézkedésekkel érheti el az ország a károsanyag-kibocsátásnak érdemi csökkentését. (local, Reuters)

Forrás: https://444.hu/2019/07/18/tul-olcso-a-repules-a-nemet-miniszter-szerint-ezert-adoemelest-szeretne

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: