Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt az ideje újra megtanulnunk együtt élni a farkasokkal

Posted by Suggestor - 2019. július 28. vasárnap

Czinkóczi Sándor, Halász Júlia

Átvéve a 444.hu-ról

2019.7.27.,18:50

Teljesen új helyzet elé állította az Északi-középhegység természetközelibb részein élőket, hogy az elmúlt években hozzánk is visszaköltöztek a nagyragadozók. Mivel az utóbbi 50 évben teljesen elszoktunk a jelenlétüktől, nem is volt egyértelmű, hogy inkább félni vagy örülni kell, amikor újra megszaporodtak a hazai medve- és farkasészlelések.

De amíg a medvék legfeljebb csak látogatóba jönnek, a farkasok közül már több falka is tartósan megtelepedett a Bükkben és a Zemplénben.

Hogy az együttélésből minél kevesebb konfliktus legyen, a nemzeti parkok igyekeznek segítséget nyújtani az állattartóknak a védekezésben, a kutyatenyésztők pedig kuvaszokat biztosítanak nekik, mert azokkal egyrészt a farkasok sem mernek szórakozni, másrészt végre a megcsappant kuvaszállomány is azt csinálhatja, amire kitenyésztették.

Bár a farkasok étrendjének csak nagyon kis részét teszik ki a háziállatok, és inkább kerülik a lakott területeket, mégis mindenhol az olyan esetek kapják a legnagyobb figyelmet, mint amikor például idén nyáron megették a füzéri polgármester egyik elkóborolt borját. Mikor nála jártunk, kiderült, hogy még ő sem lett farkasellenes, csak azt szeretné, ha a szabályozás végre alkalmazkodna az új helyzethez. Egy környékbeli juhtenyésztő pedig azt mutatta meg a videón, hogyan alkalmazkodott a ragadozók megjelenéséhez.

Forrás (VIDEÓval): https://444.hu/2019/07/27/itt-az-ideje-ujra-megtanulnunk-egyutt-elni-a-farkasokkal

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: