Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megmérgezte a halakat a feketére színeződött víz a Mátrai Erőmű közelében

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 3. szombat

Átvéve a napi.hu-ról

Szabó M. István,

2019. augusztus 2. péntek

Valami feketére festette a patakot a Mátrai Erőmű közelében. A 24.hu riportja leírja, hogyan észlelték a jelenséget a Tarnán, ahol megjelentek a haltetemek is, és hogyan maszatolnak a hatóságok a vizsgálati eredmények nem közlésével; ahogyan az egyik érintett település polgármestere mondta “annyira nem segítőkészek”.

Az érintett térségben 40 ezer ember lakik, magyarázat helyett eddig nekik is, a helyi polgármestereknek is annyival kell beérniük, hogy ne fürödjenek, ne horgásszanak a szennyezett vízben.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint az ügyben a vízügyi és katasztrófavédelmi hatóságok, valamint a kormányhivatal megkezdte a vizsgálatokat, elzárták a szennyezés további bekerülésének útját, és friss vízzel hígítják az érintett patakok vizét.

“Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság a Bene-patakon és Tarna-patakon III. vízminőség-készültségi fokozatot rendelt el. A lakosságra nézve a kialakult helyzet nem jelent veszélyt, természetesen az elhullott állatok nem fogyaszthatóak, azok eltávolítása folyamatos” – közölte a hivatal.

Az utóbbi 15 évben horgászparadicsommá vált Tarnán Jászdózsánál teljes a pusztulás. A helyi polgármester szerint a több hullámban levonuló szennyezés a legtöbb halfajtát egyszerűen kiirtotta a vízből, így az már biztosnak látszik, hogy ha sikerül is megtalálni és teljesen semlegesíteni is a szennyező anyagot, a korábbi biológiai egyensúly újbóli létrejöttéhez 10-15 évre lesz szükség.

A helyiek szerint a legvalószínűbb, hogy markazi tározótóból került a szennyezés a Bene patakba. Detk felett egyesül a Bene és Nyiget patak és utóbbi a Mátrai Erőmű hűtőtavából ered. Nem hivatalos információk szerint a katasztrófavédelem több cégnél is kutakodott a Mátrai Erőmű 230 hektáros ipari parkjában. Itt több tucat vállalkozás működik.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó erőmű a vizsgálatok lezárultáig nem kívánta kommentálni a feltételezést, hogy köze lehetne a halpusztuláshoz. Azt, hogy ki, mivel szennyezte el a patakot, illetve a azon keresztül a Tarnát, további vizsgálatoknak kellene kiderítenie.

Forrás: https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szennyezes-kornyezetszennyezes-matrai-eromu-detk.689034.htm

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: