Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért csökken nyárra a folyók vízszintje trendszerűen?

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 5. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. augusztus 4.

Miért apad el a vízutánpótlás?

A folyók vízszintjének trend szinten is tapasztalható süllyedését a nyári csapadék mennyiségének csökkenése, valamint az okozza, hogy a számos európai folyó – így a Duna – vízgyűjtő területének számító Alpokban a gleccserek fokozott mértékű nyári olvadását a hó téli felhalmozódása már nem képes teljesen pótolni.

Erre utal egyebek mellett a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola áprilisban publikált tanulmánya is, miszerint 2050-ig az Alpok gleccsereinek mintegy fele eltűnhet, miután 1973-tól napjainkig becslések szerint a jégfolyamok mintegy 35 százalékkal zsugorodtak.

Ez mindinkább a csapadéktól teszi függővé a folyók vízutánpótlását, azonban a klímaváltozás a megszokott európai légmozgást is átalakítja, így a száraz és forró szaharai légtömegek mind gyakoribb európai megjelenése miatt erre is mind kevésbé lehet számítani.

A német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) kéthónapos előrejelzése arra utal, az idei sorozatban a harmadik olyan nyár lehet, amelyet kivételesen száraz időjárás határozhat meg.

2019 júniusa a mérések 1880 körüli kezdete óta a valaha volt legmelegebb júniust, július pedig a valaha mért legmelegebb hónap volt, amelynek során Európa több országában ismét új történelmi rekord hőmérsékleteket mértek.

A várakozások szerint a trend folytatódik, és egyre gyakrabban, egyre hevesebb hőhullámokra, ezzel együtt egyre csapadékszegényebb nyarakra számíthatunk, ami a folyók alacsony vízállásainak további süllyedéséhez vezethet.

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/nyugtalanito-dolog-tortenik-az-europai-folyokkal-ami-az-energiaellatast-is-veszelyezteti.333177.html

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Miért csökken nyárra a folyók vízszintje trendszerűen?”

  1. uniohid said

    “2019 júniusa a mérések 1880 körüli kezdete óta a valaha volt legmelegebb júniust, július pedig a valaha mért legmelegebb hónap volt,…”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: