Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nyugtalanító dolog történik az európai folyókkal, ami az áramellátást is veszélyezteti

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 5. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

Major András

2019. augusztus 4.

A nyári-őszi alacsony vízállás kialakulása önmagában ugyan nem szokatlan jelenség, azonban a legalacsonyabb vízállások számos folyón szinte évről évre egyre kisebbekké válnak a párolgás felmelegedés miatti fokozódása, valamint a nyári csapadékmennyiség csökkenése miatt.

A klímaváltozással összefüggésbe hozott folyamat eredményeképpen számos felszíni vízfolyás időszakossá válhat a szakemberek szerint, vagyis akár hosszabb időszakokra is eltűnhet a víz a medrekből.

A folyók felmelegedésének és elapadásának hatásai pedig már most olyan jelentősek, hogy a GDP szintjén is mérhetők: a német gazdasági teljesítmény tavalyi második félévben tapasztalható stagnálása, enyhe visszaesése elemzők szerint részben a Rajna tavalyi alacsony vízállásának, elsősorban a teherszállítás korlátozásának tulajdonítható.

A Rajnán tavaly ősszel emberemlékezet óta először leállt a hajóforgalom, miután a folyót tápláló gleccserek vízutánpótlásának csökkenése és a súlyos aszály járhatatlanná tette a fontos vízi utat.

A mérések 1881 óta íródó történetében példátlan helyzet ezzel gyakorlatilag felfüggesztette a német és svájci ipari központok rotterdami kikötővel való összeköttetését.

A korábban rendkívül ritkának számító jelenség 2019-ben máris csaknem megismétlődött.  Hosszabb távon egyértelműen kirajzolódik egy trend.

Az alacsony vízállás, amihez a megszokottnál magasabb vízhőmérsékletek párosulnak – nem csak a Rajnán és nem csak a szállítási ágazaton keresztül kockáztatja az energiaellátást Európa-szerte.

Ilyenkor a vízerőművek mellett a hűtésükhöz vizet használó fosszilis (gáz és szén-), illetve a nukleáris erőművek teljesítménye is visszaesik, illetve erőművek leállítása is szükségessé válhat – ahogyan ez tavaly és idén is történt. Franciaországban és Németországban több atomerőmű termelését részben vagy teljesen vissza kellett fogni július végén.

Ez különösen a villamosenergia-ellátásának 75 százalékát nukleáris energiával fedező Franciaországot érintette negatívan: az atomerőművek termelése mintegy 8 százalékkal esett vissza az alacsony vízszint és a vízhőmérséklet emelkedése miatt. (Az 58 francia atomerőmű körülbelül kétharmada folyami hűtésű.)

A Paksi Atomerőműhöz hasonlóan folyóvízzel hűtött erőművek használt hűtővize a folyóba visszakerülve tovább emeli annak hőmérsékletét, ezért bizonyos határérték (például Német- és Franciaországban 28 Celsius-fok) felett és alacsony vízállás esetén mérsékelni kell az atomerőművek termelését.

Egy szint felett a felmelegedett víz az atomerőművek hatásfokát is rontja, magyarul csökken a termelésük. Hasonló a helyzet a fosszilis erőművekkel, amelyeknél a hatásfokromlás mellett szintén történt környezetvédelmi célú teljesítménykorlátozás.

A folyók nyári vízállásának csökkenő trendje Magyarországot is érinti, ahogyan azt 2018 nyarán láthattuk, amikor a hajóforgalom korlátozása mellett a Paksi Atomerőmű termelése is csökkent a Duna alacsony vízállása és felmelegedése miatt.

Idén nyáron a vízszint ismét alaposan visszaesett, és az elmúlt napokban ugyan a Duna vízgyűjtő területén hullott csapadék javított a helyzeten, a 2018-ashoz hasonló állapotok megismétlődése egyáltalán nem kizárható.

(Szerkesztve; a cikk teljes terjedelmében, ábrákkal együtt látható az alábbi linken)

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/nyugtalanito-dolog-tortenik-az-europai-folyokkal-ami-az-energiaellatast-is-veszelyezteti.333177.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: