Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az USA-ban ellentámadásba lendült a műanyagipari lobbi

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 7. szerda

Átvéve az Infostartról

2019. augusztus 6. (rövidítve)

Miközben a petrolkémiai ipar egy része jelentős beruházásokat tesz az újrahasznosítás és a lebomló műanyagok kifejlesztése terén, az iparági lobbi megakadályozta az USA legalább 14 szövetségi államában, hogy a politikai döntéshozók az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát tiltó szabályokat hozhassanak.

A műanyag-, és az azzal erősen fedésben lévő olajipar által hosszú ideig pénzelt American Legislative Exchange Council nevű konzervatív szervezet pedig egy olyan törvénytervezet-modellt ajánl a szövetségi államok törvényhozóinak, amelynek célja a városok megakadályozása a tiltások bevezetésében.

A műanyagipari lobbi állításai szerint a műanyagokat úgy kiáltották ki a szemétkrízis fő felelőseinek, hogy figyelmen kívül hagyták kedvező környezeti hatásaikat.

Például a könnyű, egyszer használatos műanyagzacskók gyártása kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával és víz felhasználásával jár, mint más, többször használhatóé, például a papírzacskóké.

A műanyagipar érdekvédelmi szervezeteinek agresszív ellentámadása egyébként odavezetett, hogy néhány cég inkább távozott: a Coca-Cola idén kilépett a Plastics Industry Associationból, mivel indoklása szerint a szövetség által felvett pozíció “nem volt teljesen konzisztens” a társaság céljaival és vállalásaival (például hogy 2025-re csak 100 százalékosan újrahasznosítható vagy komposztálható csomagolóanyagokat használjanak).

Az USA-ban nem megy az újrahasznosítás

Miközben Európa- és Ázsia-szerte egyre több helyen vezetnek be az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalát korlátozó szabályokat, Washingtonban egyelőre szó sincs ilyesmiről.

Sőt, Donald Trump elnök weboldalán műanyag szívószálakat árul “A liberális papír szívószál nem működik” szlogennel.

Az Államokban a 2015-ben elért 9 százalékos plasztik-újrahasznosítási arány azóta tovább zsugorodott. Vagyis miközben az elmúlt években számos szövetségi államban meglepően gyorsan meg tudták fúrni az egyszer használatos műanyagzacskók betiltását, az ország újrahasznosító rendszere továbbra is az egyik leggyengébb a fejlett világban.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2019/08/06/ellentamadasba-lendult-a-muanyaglobbi

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: