Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy hányatott sorsú német atomerőműnek már a hűtőtornyát is ‘kivégezték’

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 11. vasárnap

Átvéve az index.hu-ról

Zsuppán András

2019.08.09. 22:19

Tizenötezer tonna törmelék keletkezett alig három másodperc alatt, amikor augusztus 9-én 15 óra 38 perckor lerombolták a németországi Mülheim-Kärlich atomerőmű hűtőtornyát. A bontás a terveknek megfelelően, probléma nélkül lezajlott. A szakemberek előzetesen a torony alját tartó 72 pillérből 16-ot eltávolítottak, és a torony szerkezetét is meggyöngítették azzal, hogy több ponton bemetszéseket csináltak a betonfalba, és az építmény ezután összeomlott.

Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz szövetségi állam szociáldemokrata miniszterelnöke a robbantás után a helyszínen azt mondta, boldog, hogy ez a látható “szégyenfolt” végre eltűnt, mert ez annak a jele, hogy az állam végleg leszámolt a veszedelmes nukleáris energiával. Az állam területén korábban a mülheim-kärlichi volt az egyetlen atomreaktor.

Az 1300 megawattos, vagyis a paksinál valamivel kisebb teljesítményű erőműnek igazán különös története van, ugyanis a nagy költséggel és tizennégy évig tartó munkával felépített, hatalmas létesítmény mindössze egy évig termelt áramot. 1987. augusztus 1-jén indították be, és 1988. szeptember 9-én már le is állították, bár akkor még mindenki azt hitte, hogy csak átmenetileg. Az erőmű építése ugyanis heves lakossági és civil tiltakozást váltott ki, többek között azért is, mert a terület földrengésveszélyes, és a Szövetségi Legfelső Bíróság egy panaszt megvizsgálva szabálytalanságokat talált az építési engedélyben.

A leállítást követően hosszú jogi csatározás kezdődött. Közben az üzemeltető RWE mindvégig indításra kész állapotban tartotta a reaktort, de 2001-ben végül tudomásul vették a kudarcot, és a következő évben a nukleáris fűtőanyagot is eltávolították.

Mülheim-Kärlich történetének első harminc éve tehát egy atomreaktor teljesen feleslegesnek bizonyult felépítéséről és üzemkész állapotban tartásáról szólt, a következő majdnem húsz év pedig a szétszereléséről, és a terület rehabilitációjáról.

A KAPITÁLIS BAKLÖVÉSNEK BIZONYULÓ PROJEKT MÁRKA- ÉS EURÓMILLIÓKAT EMÉSZTETT FEL – TELJESEN ÉRTELMETLENÜL.

A végösszeget nyilván nehéz – főleg mai árakon – meghatározni, de nagyjából 3,6 milliárd euróra teszik. Keletkezett viszont 500 ezer tonna beton- és fémhulladék, valamint 3000 tonna radioaktív hulladék, amit egy bezárt vasércbányában helyeznek el néhány évezredre.

A bontás azért is tart ilyen sokáig, mert fennáll a nukleáris szennyeződés veszélye, a munkások csak biztosított körülmények között, védőfelszerelésben, sugármérő mellett dolgozhatnak. Erre az egy dologra végül jó lett Mülheim-Kärlich: az RWE ezen a létesítményen kísérletezte ki és tanulta meg, hogyan kell atomerőművet bontani, és erre a tudásra nagy szükség lesz, mivel 2022-re minden jelenleg még működő német atomerőművet le akarnak állítani.

(rövidítve)

Forrás: https://index.hu/kulfold/2019/08/09/atomeromu_hutotornyat_robbantottak_fel_nemetorszagban/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: