Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A napelemfarmok biztonságos menedéket kínálnak a méheknek és más, vadon élő beporzó rovaroknak

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 20. kedd

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. augusztus 19.

A nap- és szélenergia, valamint energiatároló projektek fejlesztésével foglalkozó amerikai Community Energy méhbarát növényültetési gyakorlat bevezetésével és kaptárakkal biztonságos és élhető közeget alakít ki a méheknek a naperőművek területén.

Az első ilyen jellegű munkájában a cég mintegy 60 ezer méhnek otthont adó kaptárakat helyezett el a pennsylvaniai Elizabethtownban, a rovarok pedig a környező mintegy 50-250 négyzetkilométernyi terület farmjain végezhetnek beporzó tevékenységet.

A szóban forgó, 2,6 megawattos naperőmű rögzített dőlésszögű állványrendszerre települt, és várhatóan évente körülbelül 3300 megawattóra villamos energiát fog előállítani a helyi főiskola számára. Az erőművet kifejezetten úgy tervezték meg, hogy a méheknek kedvezzenek, de előnyeiből a beporzók megritkulásával fenyegetett közeli növénytermesztő farmok, így maga az élelmiszerellátási lánc is részesül.

A Community Energy méhbarát naperőművében a fotovoltaikus panelek alá és közé olyan, beporzóbarát vetőmagokat ültettek, amelynek virágai az év jelentős részében nyílnak.

A társaság, felismerve, hogy a vad, bennszülött beporzó rovarok a beporzásban (nem a méztermelésben!) körülbelül tízszer olyan hatékonyak, mint a háziméhek, szándékosan hagyja magasra nőni a növényzetet annak érdekében, hogy élőhelyet biztosítson az olyan őshonos beporzók számára is, mint például a poszméhek, pillangók, kolibrik és lepkék.

Jelentős energiákat fordít a méhek tanulmányozására a Chicagói Egyetem által működtetett, az USA energiaügyi minisztériumának háttérintézménye, az Argonne National Laboratory, tevékenysége során pedig külön hangsúlyt fektet a beporzóknak potenciálisan élőhelyet biztosító napenergia-termelő létesítményekre.

A tudományos műhely több mint 2800, már működő vagy tervezett tengerentúli napelemfarmot és környezetét vizsgálta meg a kérdés szempontjából.

A kutatók azt találták, hogy a naperőműveknek teret adó földek sok esetben tökéletes élőhelyet kínálnak az őshonos növényfajok, például a prérifű vagy a vadvirágok számára, amelyek a beporzók számára is kedvelt körülményeket biztosítanak, így képesek növekedésre ösztönözni a populációt.

A naperőművek biztosította beporzó-élőhelyekkel optimalizálható a napenergia-beruházások földhasználati hatékonysága, miközben a napenergia-termelés hatékonysága nem csökken.

Miután a naperőműveket jellemzően kerítés veszi körbe, a kaptárak védve vannak a lopás és rongálás ellen is.

A tanulmány készítői azt is megállapították, hogy a beporzóbarát napenergia elősegítheti a napenergia terjedését is a mezőgazdasági régiókban, a terméshozamokat fokozva ugyanis jelentősen javíthatják a napenergia-termelők megítélését, kifejezetten kívánatossá téve szomszédságukat a gazdák számára.

A kutatók szerint így azon túl, hogy jelentős növénytermesztő területek részesülhetnek jótékony hatásaiból, ez a rehabilitációs módszer segíthet a beporzó populációk helyreállításában is.

(rövidítve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/vallalatok/zoldvilag/olyan-csodat-tehet-a-napenergia-a-mehekkel-amivel-mindenki-nyerhet.334701.html

Egy hozzászólás to “A napelemfarmok biztonságos menedéket kínálnak a méheknek és más, vadon élő beporzó rovaroknak”

  1. uniohid said

    “…olyan őshonos beporzók … mint például a poszméhek, pillangók, kolibrik és lepkék.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.