Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Jakarta helyett új fővárosa lesz Indonéziának

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 28. szerda

Átvéve a 444.hu-ról

Szurovecz Illés

2019. augusztus 27.

Borneó szigetén lesz Indonézia új fővárosa, jelentette be hétfőn Joko Widodo államfő. A költözésre azért van szükség, mert az eddigi főváros, Jakarta gyors növekedése rengeteg környezeti, gazdasági és biztonsági problémához vezetett. Az új főváros létrehozása körülbelül 34 milliárd dollárba fog kerülni, és nagyjából tíz évet vehet igénybe.

Az új városnak egyelőre nincs neve, de az már biztos, hogy Borneó keleti részén, egy most még erdős területen fogják felépíteni, közel Balkipapanhoz és Szamarindához.

“Jakarta túl nagy terhet cipel a vállán kormányzati, üzleti, pénzügyi, kereskedelmi és szolgáltatási központként” – mondta Widodo a CNN tudósítása szerint. A mostani fővárosban tízmillióan élnek, a tágabb környezetében pedig további 30 millióan, ráadásul ez a világ egyik leggyorsabban süllyedő városa a felszín alatti vizek túlzott kitermelése miatt.

Jakarta mocsaras talajon fekszik, északról pedig a Jáva-tenger határolja, ezért különösen kitett az áradásoknak is. A levegő minősége is borzasztó, annyira, hogy júliusban néhány ember beperelte az államot.

Borneó nagy része Indonéziához tartozik, de északon Malajziának és Bruneinek is vannak területei. Az elmúlt években így is óriási erdőirtások történtek, az orangutánok létszáma 16 év alatt a felére csökkent.

Forrás: https://444.hu/2019/08/27/jakarta-helyett-uj-fovarosa-lesz-indonezianak

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: