Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Négy év börtönt is kaphatnak a műanyagzacskó csempészek Kenyában

Posted by Suggestor - 2019. augusztus 31. szombat

Átvéve az Infostart-ról

2019. augusztus 30. 16:59

Hiába tiltották be Kenyában az évente milliószámra szétszórt egyszer használatos műanyag zacskókat, vannak, akik képtelenek lemondani róluk. Pedig a használóikat is börtönbe zárhatják.

A tiltás előtt évente csak a szupermarketekben évi százmillió zacskó fogyott, amelyek többnyire az utcára kerültek. A kenyai környezetvédő szervezet, a NEMA (National Environment Management Authority) szerint súlyos károkat okoztak a természetnek, a gazdaságnak és úgy általában az országnak – írja a Qubit.

Az összegyűlt zacskók eldugították a csatornákat, esős időben vízzel árasztva el a városokat, valamint a fákon fennakadva elrondították a kedvenc turistacélpontokat. De a halászterületeken és a legelőkön is megjelentek: a városok környékén élő tehenek felénél találtak zacskót az állatok gyomrában.

A tiltást 2017-ben, többszöri próbálkozás után vezették be az országban. A törvény a legszigorúbb a hasonló rendelkezések körében: az elszánt zacskóimportőrök négy év börtönt is kaphatnak, de az egyszerű felhasználók is több száz dolláros büntetésre vagy akár egy év börtönre számíthatnak. A NEMA igazgatóhelyettese szerint a helyi bíróságoktól függ, mekkora büntetést szabnak ki. Körülbelül háromszáz ügyben született ítélet, a legmagasabb büntetés eddig 1500 dollár volt.

A felhasználók többsége valamilyen alternatív megoldást keres szövetszatyrok, újságpapírok vagy a tiltás alól mentesülő prolipropilén zacskók formájában. Utóbbi elvileg környezetbarátabb lenne a jobb újrahasznosíthatósága miatt, a gyártók viszont csakhamar elkezdtek silányabb, egyszer használható zacskókat előállítani, amiket a vásárlók ugyanúgy széthagynak.

A helyzetet csak rontják a zacskókartellek

Külön iparág telepedett a szektorra: a csempészek Ugandából, Szomáliából és Tanzániából hozzák be illegálisan a zacskókat.

A környezetbarát vászontáska se sokkal jobb, egy ilyet ugyanis az embernek 173 alkalommal kellene kimosnia (annyi ideig használnia – a szerk.) ahhoz, hogy ledolgozza az előállítására fordított energiát.

Edinburghi kutatók szerint az összes műanyag betiltása ökológiai katasztrófához vezetne: az üveg vagy fém csomagolások használata megduplázná a károsanyag-kibocsátást.

David Bucknall vegyészprofesszor szerint a megoldás az újrahasznosításban rejlik: amíg nincs megfelelő alternatíva, a bolygó és a gazdaság is jobban járna, ha a már meglévő műanyagot használnánk fel újra és újra.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2019/08/30/negy-ev-bortont-is-kaphatnak-a-zacskocsempeszek

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: