Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még mindig érnek meglepetések a savas esővel kapcsolatban

Posted by Suggestor - 2019. szeptember 2. hétfő

Infostart – BBC

2019. szeptember 1.

Több évtizeden át kutatták a jelenséget világszerte, de a történet még mindig nem ért a végéhez.

A savas esőzések európai erdők és amerikai tavak élővilágát tették tönkre az évtizedek alatt,

Kínában pedig az emberek egészségére és a termények épségére jelentenek komoly veszélyt.

Ma már kevesek által vitatott a tény, hogy a savas esőzések oka a szén-monoxid és a kén-dioxid, amelyek a gépjárművek kipufogóiból és a szénégető üzemek füstjéből kerülnek a levegőbe.

A 20. század második felében a savas eső kérdése azonban csak egy nagy rejtély volt. Gene Likens amerikai limnológus és ökológus 1963-ban gyűjtött esőmintái kimutatták, hogy a szennyezettség százszorosa volt az akkoriban elképzeltnek, ezzel felhívva az emberek figyelmét a bajra nemcsak Amerikában, de az egész világon.

Kanadai kutatók savat öntöttek egy tóba, megfigyelve az élővilág reakcióját és feljegyezve az eredményeket.

A hét éves kísérlet alatt megfigyelték, hogy a tó savval csökkentett pH értéke másképp állt összefüggésben az élővilág kipusztulásával. A normális 6,8-ról 5,0-ra akarták csökkenteni az értéket, mivel ezt a szintet még képesek elviselni a halak. Ehhez képest 5,6 pH szinten a sav már elpusztította a kalciumra épülő mikroorganizmusokat, ennek következtében pedig elpusztultak a halak, nem a mérgezettség miatt, hanem mert nem volt mit enniük.

Ugyanakkor a tó pH szintjének 5,0-ra csökkentése után mikor az értéket próbálták szinten tartani, a kutatók azt vették észre, hogy egyre több savra volt szükségük. Kiderült, hogy a tóban élő mikrobák idővel ellenreakcióba léptek és próbálták helyreállítani a tó kémiai egyensúlyát.

A légszennyezettség gátolja a tavak öngyógyítását

Carol Kelly mikrobiológus és a kutatás egyik résztvevője ezután amerikai, kanadai és norvég tavakat is megvizsgált, megállapítva, hogy a természetes tavak képesek lennének erre az ellenreakcióra és a tavak kémiai egyensúlya helyre tudna állni, ha megszűnne a légszennyezettség a világban.

Ezek a kutatások viszont csak kevés sikert hoztak a savas esőzések és a légszennyezés ellen való fellépésben. Sokan nem hittek az eredményeknek, vagy egyenesen kitalációnak bélyegezték meg azokat.

“Nagyon sokan voltak a savas eső tagadói” – emlékezett vissza Gene Likens. “Olyan volt ez, mint a klímaváltozás ügye. Az 1963-as felfedezéstől 1990-ig 27 év kellett, hogy végre komoly lépéseket tegyenek az emberek a savas eső ellen” – mondta Likens.

A 90-es évek szintjéhez képest ma már alacsonyabb a szulfátszennyezettség a levegőben, ám a probléma mégsem tűnt el: a nagy területű mezőgazdasági termelésekkel még mindig nitrátion kerül a levegőbe, az így kialakuló légszennyezettség Ázsiában például egyre növekvő probléma.

(szerkesztve)

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2019/09/01/meg-napjainkban-is-merulnek-fel-kerdesek-a-savas-esot-illetoen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: