Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Rossz hír az e-rollerek környezetterheléséről

Posted by Suggestor - 2019. szeptember 29. vasárnap

Infostart

2019. szeptember 28. 10:00

Aki azt hiszi, megmenti a Földet az elektromos roller, annak mindenképpen tudnia kell, hogy elsősorban az eszközök rövid élettartama miatt összességében nagyságrendileg ugyanolyan szennyezők, mint az autók.

Miközben a fél világ a közlekedés forradalmát ünnepli az elektromos autók, rollerek és kerékpárok terjedése láttán, az e-rendszerváltásnak egyre több hátulütőjére világítanak rá a nyilvánosságban. Nemrég az e-roller közlekedésbeli részvételével merültek fel komoly aggályok – hiszen se kerékpárok, se gyalogosok közé nem valók a 20 km/h fölötti tempójukkal -, most pedig a Technologyreview.com hívja fel a figyelmet arra, hogy “életük végén” nem éppen sima háztartási hulladék képződik az e-rollerek után.

Két cég, a Bird és a Lime szolgáltatását vette a lap górcső alá; a cégek csak termékük előnyös oldalát mutatják be, mondván, ideális rövid utakra, a dugó pedig nemlétező fogalommá válik. Szén-dioxid-kibocsátása pedig nincs.

Ám azzal, hogy az akkumulátorral működő járművek emissziója látszólag nulla, a szerző állítása szerint elhallgatják, hogy szó sincs környezetkíméletről, a járművek tényleges éghajlati hatása erősen függ attól, miként gyártják le ezeket, mennyi ideig üzemelnek és hogyan újrahasznosíthatóak.

Az Észak-karolinai Egyetem kutatói végezték el a járművek “életciklus-értékelését”, amely a járgányok gyártásából, szállításából, töltéséből, gyűjtéséből és ártalmatlanításából eredő kibocsátásokat összesítik.

A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a dokk nélküli e-rollerek egy mérföldre vetítve a normál gépkocsi kibocsátásának felét is elérik, de ha figyelembe veszik a megosztási szolgáltatást is, akkor a harmadát.

Azt is kiszámolták, az e-rolleres utak kétharmada összességében szennyezőbb, mint az alternatívák kibocsátása, és rosszabb a mérlegük, mint amennyit megspórolnak a “le nem vezetett kilométereken”.

A számítás során az alkatrészek gyártását, az akkumulátor összeszerelését, a motor élettartamát, a nyersanyag szállítását és a jármű élettartamát is adatokra támaszkodva igyekeztek becsülni, külön rámutatva, hogy egy ilyen roller kb. két évet “él”, de például a Bird flottája átlagosan kevesebb mint 30 napot élt átlagosan egy kentucky-i felmérés szerint; nem is beszélve azon kocsik kibocsátásáról, amelyek rendszeresen összegyűjtik és újrapozicionálják az e-rollereket…

A Lime tiltakozik a felmérések ellen, mondván, pontatlanok a becslések, és ígéri, a begyűjtő kocsikat is elektromosakra váltja.

A tanulmány nem állt meg a rossz hírek közlésénél, mert vannak jók is: ha csak alacsony töltöttségű járműveket “szórnak” újra, nem járnak be összeszedéskor a kocsik nagy utakat, a gyártáskor az alumínium arányát növelik, az szintén segíthet az ügyön.

A legfontosabb azonban az élettartam növelése lenne: ha minimum két évig működnének ezek a járművek, 30 százalékkal csökkenne az összes szennyezés.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2019/09/28/rossz-hir-az-e-rollerek-kornyezetterheleserol

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: