Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Itt a fűtési szezon, romlik a levegő minősége

Posted by Suggestor - 2019. október 3. csütörtök

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 10. 01. 17:17

Lassan itt a fűtési szezon, ami miatt a kinti levegő állapota ismét kedvezőtlenebb lesz. Sokszor hallani, hogy ebben az időben is szükséges a szellőztetés, és ez valóban így van, azonban érdemes odafigyelni a beltéri levegő megfelelő tisztítására, ugyanis a szellőztetés során a kinti levegőben lévő káros anyagok is bekerülhetnek a beltérbe, és ennek egészségügyi kockázata is lehet. Ráadásul a beltéri szennyezők miatt is romlik a levegő minősége, különösen akkor, ha többen sok időt töltünk egy helyiségben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által végzett kutatás szerint az iskolák levegője sem feltétlenül megfelelő minőségű.

A kiküldött 105 ezer kérdőívből kiderült, hogy a kutatásban résztvevő gyerekek körülbelül 17-27 százaléka valamilyen légúti tünettől szenvedett a felmérés időpontjában. A legjelentősebb kockázati tényező pedig a beltéri levegő minősége volt, ami a gyermekek közérzetére, állapotára és teljesítőképességére is kihat.

Számos külföldi országban, például Finnországban is az iskolák, óvodák épületét már olyan speciális légtisztítókkal szerelik fel, amelyeknek köszönhetően jó minőségű, az allergénektől, bacilusoktól és vírusoktól megtisztított levegőben tölthetik a gyerekek mindennapjaikat. Ma már Magyarországon is van példa erre, idén ősszel ugyanis két fővárosi kerület óvodái is professzionális légtisztítókkal felszerelkezve várták a kicsiket.

Mindenképpen szerettünk volna erre áldozni, mert nem mindegy, hogy az óvodásaink milyen levegőjű csoportszobákban töltik az idejüket. Ezek a falra szerelhető, kifejezetten intézményekbe való légtisztítók szinte teljesen kiszűrik a bacilusokat és vírusokat, ami egy óvodai csoporton végigsöprő járványnak is hatékonyan gátat szabhat. Ezzel pedig nem csak a gyerekek tömeges megbetegedését, hanem a szülők munkából való kiesését is mérsékelni tudjuk reményeink szerint. Sajnos már a legkisebbek között is sok az allergiás, nekik különösen fontos, hogy szűrt levegőt lélegezzenek be. Ezek a szűrők a kellemetlen szagokat is semlegesítik, a csendes működés pedig a délutáni alvást sem fogja zavarni

– okolta meg az összes kerületi óvodára kiterjedő beruházást Zombory Miklós, a IX. kerület óvodai ellátásért felelős alpolgármestere.

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/nem-vart-veszelyeket-is-rejteget-a-futesi-szezon-kezdete-1781577/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.