Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem égethetik el az eladatlan ruhákat Franciaországban

Posted by Suggestor - 2019. október 7. hétfő

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 10. 04. 15:48

Fischer Patrícia

Nem lehet többé elégetni az eladatlan nem élelmiszer jellegű termékeket Franciaországban – a francia parlament alsóházának jóváhagyására váró törvény a luxusipari cégekre is vonatkozik, amelyek esetében az exkluzivitás és a szellemi tulajdonjog érdekes kérdéseket vet fel az új szabályozás kapcsán.

Ha a francia nemzetgyűlés is jóváhagyja a szenátus új tör­vényjavaslatát, akkor Fran­cia­ország – a világon elsőként – törvényben tiltja az eladatlan nem élelmiszer jellegű termékek megsemmisítését. Ebbe a körbe beletartoznak a kozmetikumok és a luxuscikkek is, és az új szabályozás évente csaknem egymilliárd eurónyi (nagyjából 330 milliárd forint) árut ment majd meg a kidobástól és a megsemmisítéstől.

A The Guardian idézi Brune Poirson francia környezetvédelmi minisztert, aki képletesen érzékeltette az elpazarolt termékek mennyiségét: szavai szerint legalább két Eiffel-toronnyi kidobásra szánt cipő és ruha keletkezik minden évben a francia kereskedelemben.

Franciaországban korábban már törvényi szabályozás született arról, hogy a szupermarketek nem semmisíthetik meg az eladatlan élelmiszereket.

A regula arra kötelezi őket, hogy jótékony célokra adományozzák az el nem adott ételeket-italokat. Ez egyébként rövid távon mintegy 30 százalékkal növelte a jótékony célú élelmiszer-adományok mennyiségét.

Bár az előremutató szabályozást már 2016-ban elfogadták, voltak, akik szerint ez csak a jéghegy csúcsa, és nem szabad itt megállni.

Rossz a törvény, mert a szupermarketek az ételpazarlásnak csak az 5 százalékáért felelősek. A legtöbb hulladék a háztartásokban és a közétkeztetésben keletkezik – idézte akkor a kereskedelmi szövetség képviselőjét, Jacques Creysselt az Euronews. Ha a közétkeztetést még nem is reformálták meg, néhány évvel később sorra kerültek végül a nem élelmiszer jellegű termékek is: kozmetikumokat, ruházati termékeket, textíliákat, elektronikai berendezéseket, műanyag termékeket is érint az új szabályozás, amely a franciák hulladékkezelésről és körkörös gazdaságról szóló törvénycsomagjának része.

A törvény kötelezi a gyártókat, importőröket és forgalmazókat – az online eladókat is –, hogy vagy hasznosítsák újra, vagy pedig adományozzák el a kidobásra ítélt termékeket.

Forrás: https://www.vg.hu/vallalatok/vallalati-hirek/adakozasra-kotelezik-a-luxuscegeket-2-1789281

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.