Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még sosem vittek ki ennyi pénzt az országból a külföldi vendégmunkások

Posted by Suggestor - 2019. október 10. csütörtök

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. október 09. 16:09

Soha nem „vittek ki” még olyan sok pénzt Magyarországról a hazánkban rövid ideje dolgozó külföldiek, mint tavaly – derült ki a KSH adataiból. A jövedelmük emelkedése a bérnövekedés mellett annak köszönhető, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon.

Tavaly 278 milliárd forint volt a Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30%-os emelkedést jelent 2017-hez képest a KSH napokban kiadott nemzeti számlái alapján. Ennyi pénzt még sosem kerestek az átmenetileg (egy évnél rövidebb ideje) hazánkban dolgozó külföldiek.

Hosszú évekig 160 milliárd forint körül ingadozott a külföldiek munkajövedelme, aztán 2015 után indult gyors növekedésnek, amelyben az erőteljes bérnövekedése és a fokozódó munkaerőhiány egyaránt szerepet játszott.

A béremelkedés hatására Magyarország vonzóbbá vált a keletről érkező munkavállalók számára, miközben a munkaerőhiány is arra késztette a vállalatokat, hogy egyre több külföldit alkalmazzanak. Ma már egyre több vállalat biztosít szállást is külföldről érkező dolgozóknak, ami vonzóvá teszi a hazai munkavállalást.

Azt nem tudjuk, hogy az összes külföldi mennyi pénzt keresett Magyarországon, hiszen a KSH csak a rövid ideje itt dolgozók adatait közli. Azt sem tudjuk, hogy a 278 milliárd forintos összegből valójában mennyi pénzt költenek el Magyarországon és mennyit utalnak haza. Nyilvánvalóan a megélhetésükre fordítják a jövedelem egy részét, míg másik részét kiutalják az országból. A statisztikai hivatal azonban a külföldiek itteni költését exportnak kezeli, miközben az általuk megkeresett összeget kiutalásként (lásd keretes írásunkat).

A KSH hivatalos adatai alapján tavaly 40 ezer külföldi állampolgár dolgozott Magyarországon, ami 17%-kal több, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor ezen felül 45 ezren dolgoztak kölcsönző cégeken keresztül, ami azért fontos, mert a külföldi munkavállalók egy része a munkaerő-közvetítő (illetve -kölcsönző) cégek létszámában szerepel. A 40 ezer külföldi dolgozón felül tehát a 45 ezer kölcsönzött foglalkoztatott egy része is külföldi, de azt nem lehet megmondani, hogy mennyien.

Azt nem lehet pontosan tudni, hány külföldi dolgozik Magyarországon, de abban biztosak lehetünk, hogy a számuk trendszerűen növekszik.

Ezt támasztják alá a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal adatai is, amely szerint összesen 111 ezren kértek tartózkodási engedélyt tavaly, amelyből 61 ezren munkavállalás céljából akartak Magyarországra utazni. Egy évvel korábban még csak 24 500-an kértek magyar munkavállalási engedélyt. Ez az adat, valamint a “külföldre vitt” 278 milliárd forint azt jelzi, hogy egyre több külföldi dolgozik Magyarországon, többen, mint a hivatalos statisztikák mutatják.

(rövidítve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191009/sosem-vittek-ki-ilyen-sok-penzt-magyarorszagrol-a-kulfoldi-vendegmunkasok-403143

Egy hozzászólás to “Még sosem vittek ki ennyi pénzt az országból a külföldi vendégmunkások”

  1. uniohid said

    “Tavaly 278 milliárd forint volt a Magyarországon dolgozó külföldiek munkajövedelme, ami 30%-os emelkedést jelent 2017-hez képest …” – 30%, mint a nyugdíjnál : (((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.