Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberekben is megvan az a képesség, amellyel a szalamandrák újra ki tudják növeszteni a végtagjaikat

Posted by Suggestor - 2019. október 12. szombat

Átvéve a qubit.hu-ról

2019. október 10.

Bodnár Zsolt

Az emberi végtagok sokrétű mozgásáért felelős ízületekben lévő porcszövetek hasonlóan tudnak regenerálódni, mint ahogy egyes állatok, például a szalamandrák vagy a zebrahalak újra tudják növeszteni a végtagjaikat – derült ki egy, a Science Advances folyóiratban szerdán megjelent tanulmányból.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint ez a felfedezés nemcsak az ízületi betegségek, például az oszteoartritisz (ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbetegség) kezelésére mutathat új utakat, hanem a jövőben akár az emberi végtagok regenerálódásához is vezethet.

A regeneratív képességekkel bíró szalamandrák, gőték vagy axolotlok olyan molekulákkal (mikro-RNS-ekkel) rendelkeznek, amelyek az ízületi porcszövetek javításáért is felelnek. Ez a mikro-RNS az emberi szervezetben is megtalálható, de a tanulmány szerint egyes területeken erősebben fejti ki a javító hatását – a bokában aktívabb, mint például a térdben vagy a csípőben.

Ez szinkronban van az említett farkos kétéltűek képességeivel, mivel ők is a testük legtávolabbi pontjait képesek leggyorsabban regenerálni: a farkukat és a lábaik végét.

A tudomány már régóta tisztában van azzal, hogy az emberek is rendelkeznek regeneratív képességekkel, a gyerekeknél például előfordulhat, hogy egy levált ujjbegy megfelelő kezelés esetén teljesen újra tud nőni. Az új tanulmány viszont rácáfol arra a korábban elfogadott álláspontra, miszerint az emberi test képtelen fellépni az ízületek komoly sérülései ellen.

A mikro-RNS bejuttatása az ízületekbe, vagy gyógyszer formában való felhasználása reményt adhat az ízületi gyulladásoktól szenvedőknek, például a sportolóknak, de a távolabbi jövőben a kutatók szerint „az emberi végtagok regenerálódásának alapját is képezheti”.

Ehhez a tudósoknak még rá kell jönniük, hogy milyen szabályozó folyamatok hiányoznak az emberekből, amik megvannak például a szalamandrákban, és ha megtalálták, ki kell deríteni, hogy azok reprodukálhatók-e az emberi testben.

Forrás: https://qubit.hu/2019/10/10/az-emberekben-is-megvan-az-a-kepesseg-amitol-a-gyikok-ujra-tudjak-noveszteni-a-vegtagjaikat

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: