Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kiirthatatlanul terjed az Alföldön az Észak-Amerikában honos homoki prérifű

Posted by Suggestor - 2019. október 21. hétfő

InfoRádió

2019. október 20.

Egy új, észak-amerikai inváziós faj, a homoki prérifű magyarországi elterjedését vizsgálja a Magyar Tudományos Akadémia és a Debreceni Egyetem Lendület csoportja, a Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport.

A Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai Kutatócsoport és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai egymástól függetlenül 2017-ben észlelték először a homoki prérifüvet (Sporobolus cryptandrus), de akkor még nem tudták meghatározni. Eleinte arra gyanakodtak, hogy valahonnan a Közel-Keletről származik, végül azonban amerikai kollégák segítségével sikerült azonosítani, hogy egy, az észak-amerikai prériken előforduló növényről van szó.

Két évvel ezelőtt még csak két előfordulása volt: a Kiskunságban, valamint Debrecen belvárosában, majd a füvet keresve történt bejárások során derült fény arra, hogy gyakorlatilag a Kiskunsági Nemzeti Park számos pontján megtalálható, néhány helyen többhektáros kiterjedésben is – ismertette Török Péter növényökológus az InfoRádiónak nyilatkozva.

A homoki prérifű egy nagyon “alattomos” növényfaj abban az értelemben, hogy egy évelő fűféle, amelynek nagyon apró magjai vannak, és valószínűleg tartós magbankot is képez a talajban. Emellett ez a fű nagyon víztakarékos, így nagyon meleg és száraz körülményeket is el tud viselni. Ráadásul a jelek szerint az állatok nem legelik, ellentétben az őshonos fajokkal, így további lehetőséget teremtve a terjedésére – tette hozzá Török Péter.

Az idei évben – egy magyar kutató segítsége révén, aki a montanai egyetem munkatársa – két kontinensre kiterjedő kutatási projektbe kezdtek. A tanulmány arra irányul, hogy kiderítsék, hogy az eredeti préri termelőhelyén a fajnak milyen környezeti igényei vannak, milyen fajokkal él együtt, illetve ugyanezeket a vizsgálatokat elvégzik Magyarországon is. Az eredményekből pedig arra próbálnak majd következeteseket levonni, hogy milyen közösségekben várható a felbukkanása, mennyire agresszív és mik azok a tényezők, amik esetlegesen a visszaszorítását elősegíthetik – nyilatkozta a szakember.

Az irtás nem használ

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai célzott irtást is végeztek – folytatta a Lendület csoport vezetője –, azonban a rákövetkező évben ugyanannyi, vagy még több növény telepedett meg, ami tovább erősíti a gyanút, hogy a növény tartós magbankot képez.

Tehát valami olyan irtási módszert kellene feltételezhetően kidolgozni, ami nem jár talajbolygatással, mely által a földben található magbankok aktiválódnak.

A kutatás jelenleg szakaszában azonban nem tud javaslatokat tenni a Debreceni Egyetem Lendület csoportja az irtására. Szeretnék elsőként feltérképezni Magyarország homokterületeit, hogy a megtalált területeken túlmenően hol fordulhat elő a homoki prérifű. Az azonban, hogy homokos területeken találták, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy máshol nem fog terjedni, hiszen Észak-Amerikában sziklásabb, kövesebb, leromlottabb területeken is megél, jegyezte meg a szakértő.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2019/10/20/tamadas-az-alfoldon-kiirthatatlan-noveny-terjed

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: