Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

El kellene felejteni a földgázt

Posted by Suggestor - 2019. október 22. kedd

Átvéve a portfolio.hu-ról

2019. október 20. 15:20

Major András

Az olaj és szén földgázzal való kiváltása nemhogy nem mérsékli, de egyenesen riasztó mértékben növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását egy új tanulmány szerint, amely azt állítja, az elmúlt évek tudományos eredményei alapján a földgázellátásból származó emisszó szignifikánsan magasabb, mint ahogyan azt korábban becsülték.

Ennek következtében elsősorban magas metánlábnyoma miatt a földgáz nem tekinthető éghajlatbarát alternatívának más fosszilis energiahordozókkal szemben, nem járul hozzá az éghajlat védelméhez és a nulla emissziós energiarendszerre való áttéréshez. A most először megfogalmazott következtetés egészen más megvilágításba helyezheti a földgáz lehetséges szerepét a következő évek energiagazdaságában.

A földgázra gyakran úgynevezett híd-technológiaként is hivatkoznak nem csak a szakpolitikai szövegekben, de az energiaiparban is, mivel égetése során a szénhez és olajhoz képest jelentősen kevesebb szén-dioxid szabadul fel. Ezért rövid távon jó megoldásnak tűnik ezek helyettesítésére mint kevésbé szennyező alternatíva, mivel bármilyen gyorsan is terjed a nap- és szélenergia, ezek egyelőre önmagukban képtelenek fedezni az emberiség egyre növekvő energiafogyasztását.

Ráadásul, a megújulók időjárásfüggő jellege és az energiatároló technológiák éretlensége folytán a jól szabályozható földgáz-tüzelésű erőművek a villamosenergia-rendszerek szabályozásában is fontos szerepet töltenek be, ezért általános iparági vélemények szerint még a következő egy-két évtizedben is szükség lehet a gázra.

A német Energy Watch Group (EWG) új tanulmánya szerint

a szén és olaj földgázzal való kiváltása mintegy 40 százalékkal emeli az üvegházgáz kibocsátást.

A jelentés azt állítja, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) rendre alulbecsüli a földgáz-kitermelés és földgáz-használat éghajlati hatásait, ezáltal gyakorlatilag jóváhagyva a nemzeti kormányok számára a fosszilis tüzelőanyagok erőteljes támogatását.

Bár az IEA tekintélyes World Energy Outlook című kiadványában elismeri, hogy a földgáz használata magasabb emisszióval járhat, mint a szén felhasználása, ugyanakkor maga a szervezet úgy állítja be a használatát, mint szükséges éghajlatvédelmi intézkedést.

Ez az állásfoglalás azonban a jelentés szerint ellentmond a legújabb tudományos ismereteknek, és arra ösztönzi a világ kormányait, hogy eurómilliárdokat biztosítsanak a fosszilis iparnak közvetlen támogatások, adókedvezmények és mentességek, valamint a földgáz behozatalára és exportjára irányuló infrastrukturális projektek támogatása formájában – szögezi le a jelentés.

A földgáz kitermelése során jelentős, a korábban becsültnél jóval nagyobb mennyiségű metán szabadul fel a földből. Különösen igaz ez a rétegrepesztéses módszerre, ami például az Egyesült Államok hihetetlen ütemben bővülő gáztermelésének, az úgynevezett palagáz-forradalomnak is alapját képezi. És miután maga a földgáz elegye is zömmel metánból áll, a szállítási veszteségek, például a gázvezetékek szivárgásai is hozzájárulnak a jelenséghez.

A metán üvegházhatása pedig sokszorosa a szén-dioxidénak, vagyis sokkal erősebben járul hozzá a globális felmelegedéshez, mint az utóbbi.

A továbbiakat az alábbi linken olvashatják:

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20191020/el-kellene-felejteni-a-foldgazt-ha-meg-akarjuk-allitani-a-klimavaltozast-404491

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: