Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Elégedetté teszi a patkányokat, ha megtanulnak autót vezetni

Posted by Suggestor - 2019. október 25. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Szurovecz Illés

2019. október 24., csütörtök 11:20

Meglepő kísérletet végeztek a Richmondi Egyetem kutatói, akik rájöttek, hogy az autóvezetés képességének az elsajátítása egyfajta „elégedettséggel” tölti el a patkányokat, csökkentve a stressz-szintjüket.

Kelly Lambertet régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként változik az agy az élmények és kihívások hatására. Különösen kíváncsi volt rá, hogy a természetesebb, vagyis ingergazdagabb környezetben tartott patkányok mennyivel teljesítenek jobban a különböző feladatokban, mint a laboratóriumban élő társaik.

A kutatók ennivalóval jutalmazták az állatokat, amikor sikerrel beindították az autót. A rágcsálók végül már egy négy négyzetméteres plexiüveg mögött is sikerrel navigáltak, hogy megszerezzék a jutalmat.

Az eredmények igazolták a kutatók elméletét arról, hogy az ingergazdag környezetben tartott állatok sokkal gyorsabban tanultak, mint az unalmas, barátságtalan laboratóriumi környezetben élő társaik.

Az ürülékelemzés alapján a rágcsálók nyugodt állapotban voltak, ami az új képesség elsajátítása miatt érzett elégedettség miatt lehetett.

Lambert szerint az eredmények nem csupán a patkányok agyának kifinomult működését segítenek megérteni, hanem egy nap a mentális betegségek új, nem gyógyszeres alapú kezelési formáinak kifejlesztését is segíthetik. (MTI)

Forrás: https://444.hu/2019/10/24/elegedette-teszi-a-patkanyokat-ha-megtanulnak-autot-vezetni

Egy hozzászólás a “Elégedetté teszi a patkányokat, ha megtanulnak autót vezetni”

  1. Gábor said

    Ha ez nem MTI hír lenne, akkor biztos lennék benne, hogy valamilyen ügyeletes, stand-up sikerekre törekvő, vicces ember próbálkozásáról van szó, már csak a címe alapján is… 😉
    Persze az is lehet, hogy a kisérleteket végző kutatóknak is vannak ellenérzéseik a nagymenőkkel szemben és ezt egy ilyen tudományos kutatásba csomagolták be, hogy aztán írhassanak, beszélhessenek és előadásokat tarthassanak róluk. 😀 😀 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: