Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Egyesült Királyság kétezer tonna műanyag szemetet termel halloween idején

Posted by Suggestor - 2019. november 1. péntek

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 10. 31.

Kreivich Orsolya

Az Egyesült Királyság a világ legnagyobb halloweeni szemetelője azzal, hogy a kiskereskedők által eladott halloween kosztümök annyi szemetet termelnek, ami 80 millió műanyag palacknak felel meg – derül ki a Hubbub és a Fairyland Trust jelentéséből, amely 19 különböző kiskereskedelmi üzlet által értékesített több mint 300 ruházatot vizsgált meg. Megállapították, hogy az eladott jelmezek 83 százaléka olajalapú műanyagot, például poliésztert tartalmaz.

A legfélelmetesebb tényező a halloweenben ma már a műanyag.

Évente egyre több jelmezt vásárolnak, mivel a halloweent ünneplő emberek száma is növekszik” – mondta Chris Rose a Fairyland Trusttől.

A jelentés szerint az Egyesült Királyság több mint kétezer tonna műanyag hulladékot halmoz fel halloween idején, ezt száz százalékban a jelmezek és a maszkok teszik ki. A Hubbub egy másik kutatása szerint 2017-ben 33 millió brit ember öltözött be halloweenkor, azonban a 40 százalékuk csak egyszer viselte az ünnepre vásárolt ruhákat.

A Hubbub és a Fairyland Trust igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy sokkal környezetkímélőbb lenne, ha a családok saját gyártású jelmezeket készítenének, erre pedig tökéletesen megfelelnének az otthon talált használt ruhák. Állításuk szerint ezzel a módszerrel nagymértékben vissza lehetne szorítani a környezetszennyezést.

A Hubbub vezérigazgatója, Trewin Restorick szerint a kiskereskedőknek nagyobb felelősséget kell vállalniuk az olyan szezonális ünnepek kínálatáért, amelyek tovább ronthatják a már amúgy is katasztrofális mértékű műanyag-felhasználás hatását bolygónkra.

A jelentés azt is sugallja, hogy a halloween idején felhalmozódott műanyag hulladék mennyisége a jelentésben szereplő számnál is sokkal magasabb lehet. Ennek az az oka, hogy

a kutató szervezetek jelentésében szereplő adatok nem terjednek ki az élelmiszerekre és a csomagolópapírokra vagy az olyan tárgyakra, mint a játékok és a dekorációk.

(rövidítve)

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/ketezer-tonnanyi-szemet-keletkezik-2-1842046/

Hírdetés

2 hozzászólás a “Az Egyesült Királyság kétezer tonna műanyag szemetet termel halloween idején”

  1. Antal said

    Nem is olyan nagyon régen a Halloween-jelmezeket otthon csinálták vagy maguk a gyerekek vagy az anyukájuk nekik. Nagyon szomorú, hogy az ilyen hagyományok elvesznek, még az olyan tipikusan konzervatív kultúrákban is, mint amilyen az angol.

  2. uniohid said

    “A legfélelmetesebb tényező a halloweenben ma már a műanyag.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: