Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Rengeteg ötlet és kockázatvállalás tartja életben a vidéki múzeumokat

Posted by Suggestor - 2019. november 4. hétfő

InfoRádió

2019. november 3. 20:28

Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Vidéki múzeumok helyzete és lehetőségei címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Fogas Ottó részvételével, ő beszélt az InfoRádióban arról, hogyan és miből gazdálkodik egy megyei múzeum, és milyen feladatai vannak.

A magyar múzeumi rendszer rétegzett, vannak ugyanis városi múzeumok, vannak megyei hatókörú városi múzeumok és országos múzeumok. A szegedi Móra Ferenc Múzeum egy megyei hatókörű városi múzeum – tudta meg az InfoRádió.

“Tizenkilenc ilyen van az országban, minden megyében egy, ezek feladata, működése egyfajta kulturális hatóság, a mi feladatkörünk elsősorban a megyei néprajzi, régészeti, történeti, képzőművészeti értékek gyűjtése, rendszerezése, feldolgozása, publikálása, hogy az itt élők emlékét megőrizzük” – sorolta Fogas Ottó.

Mint rámutatott, papíron állami fenntartású intézményekről van szó, de az állami fenntartás már csak a legminimálisabb költségeket fedezi, úgy mint a rezsiköltség és a gyűjteményeket őrző személyek bére, az összes többi dolgozó bérét már a múzeumnak kell valamilyen módon kigazdálkodnia pályázatok útján, régészeti bevételekkel, kiállítások jegybevételével.

Az egyik pillér tehát a jegybevétel, amire nagyszabású, látványos kiállításokkal lehet szert tenni, Szegeden egy nagy dínókiállítás volt. Ám itt van egy további ellentmondás, amiről a vezető így beszélt.

“A nagy kiállítás fogalma eleve kizárja a regionalitást, hiszen a nagy kiállításban olyan témákat keres egy múzeum, amivel eladja önmagát: Egyiptom, Munkácsy, dinoszauruszok, Pompei.

Az embereket ezek a témák érdeklik, maguktól jönnek megnézni, de ezek a kiállítások költségükben is sokkal nagyobbak, akár a biztosítás, akár a kölcsönzési díjak, kell is a több tízezer látogató, hogy az ember nullára kijöjjön” – elmélkedett Fogas Ottó, aki a szegedi múzeum esetében még azzal is “operál”, hogy a felújítás után kilátó lesz a tetőn (látszik majd az egész város, valamint a Tisza-kanyari panoráma), valamint megnyitják a körbejárhatóságot az alagsori látványraktárak felé. A múzeum jövő nyáron nyit újra.

Forrás: https://infostart.hu/kultura/2019/11/03/rengeteg-otlet-es-kockazatvallalas-tartja-eletben-a-videki-muzeumokat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.