Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Száz kilométerekről érkezik a gyilkos szennyezés – vagy helyben marad, nem képes fölhígulni

Posted by Suggestor - 2019. november 10. vasárnap

InfoRádió

2019. november 9. 17:01

Egészséges fejlődés – fejlődő egészség címmel konferenciát szervezett a Magyar Tudományos Akadémia. Itt hangzott el Bozó László meteorológusnak, a MTA rendes tagjának Levegőkörnyezeti jövőkép című előadása, amelyben a klímaváltozás és a levegőminőség jövőbeli változásait elemezte.

Elsősorban az emberi tevékenység miatt számos olyan légszennyező, esetenként toxikus, az emberi egészségre ártalmas anyag kerül a légkörbe, amely nem is közvetlenül azon a helyen fejthet ki negatív hatásokat, ahol a kibocsátás történik, hanem különféle légköri áramlásokkal nagyobb távolságokra is elkerülhet.

Ez a szennyezőanyag típusától és a részecskék méretétől függően, akár 100-1000 kilométert is jelenthet – magyarázta Bozó László az InfoRádiónak.

Ráadásul vannak olyan, a légszennyezés hígulása szempontjából kedvezőtlen meteorológiai helyzetek, amelyek tovább ronthatják a helyzetet.

Például a Kárpát-medencében a téli hónapokban nincs légáramlás, nincs csapadék, így a kibocsátott szennyezőanyagok koncentrációja növekedhet, és szinte az egész medencében, a városokon kívül is hasonló légszennyezettség alakulhat ki – mutatott rá az MTA rendes tagja. Vagy, ha szűkebb, légáramlástól elzárt völgyekben történik a kibocsátás, mint például a Sajó völgye, ott megrekedhetnek a különféle káros anyagok.

A legnagyobb probléma a levegőben szálló kisebb, a 10 és 2,5 mikrométer alatti részecskékkel van, amelyek döntően háztartási tüzelésből, gépjárműforgalomból, valamint a már korábban a felszínre kiülepedett anyagoknak a légkörbe történő újbóli visszakerüléséből állnak – emelte ki Bozó László, hozzáfűzve, hogy ezek esetében jelentős problémák, határérték-túllépések tapasztalhatók, kiváltképp azokban a kedvezőtlen időszakokban, amikor a szennyezők hígulása a levegőben nem biztosított.

A szélsőséges időjárás a levegő minőségére is hatással lehet a jövőben, miután az éghajlatváltozás okán nemcsak a levegő átlaghőmérséklete emelkedik, nemcsak a forró napok száma növekszik, hanem a légkör dinamikai tulajdonságai is megváltoznak. Szélsőségessé tehetik például a szélsebességek kialakulását, mutatott rá a meteorológus, vagyis a téli hónapokban tartósan előállhat az a helyzet, hogy nem biztosított a légszennyező anyagok hígulása és a koncentráció csökkenése.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2019/11/09/szaz-kilometerekrol-erkezik-a-gyilkos-szennyezes

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: