Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tengerszint-emelkedés miatt megrepedhet az USA atombomba temetője a Marshall-szigeteken

Posted by Suggestor - 2019. november 13. szerda

Átvéve az index.hu-ról

Földes Máté

2019.11.12. 21:01

Az évszázad végére a tengerszint emelkedése miatt megrepedhet az a Marshall-szigeteken található betonépítmény, amiben az USA atomkísérleteinek nukleáris hulladékát, és más, rendkívül szennyező anyagokat temettek el – írja a Sky News.

A Runit Dome nevű betonsír tárolja azokat a nukleáris hulladékokat, amelyek a Marshall-szigeteken felrobbantott atombombák után képződtek 1946 és 1958 között. Ez 67 atombomba nukleáris szemetét jelenti.

Azonban a Los Angeles Times vizsgálatai szerint az Egyesült Államok kormánya tucatnyi biológiai fegyverpróbát is végzett a szigeteken, mielőtt összekeverte a halálos törmeléket és a talajt a betonnal, majd eltemette azt a kupolában. Ráadásul az újság arra is talált bizonyítékot, hogy az építmény szivárog.

Ugyanakkor az óceán szintjének emelkedése is folyamatosan növekvő veszélyt jelent a kupolára.

A Los Angeles Times ugyancsak bizonyította, hogy az építménynek köze van a környéken zajló korallfehéredésekhez, halpusztulásokhoz, és a közelben élők egészségügyi állapotára is kihatással van. Ráadásul a kutatók szerint a Marshall-szigetek környékén az átlagosnál háromszor gyorsabban emelkedik a tengerszint.

Az amerikaiak nem akarnak tudni a problémáról

A helyi kormány tisztviselői segítséget kértek az Egyesült Államoktól, amire az amerikai hatóságok úgy reagáltak, hogy

mivel a betonsír nem az ő fennhatóságuk alá tartozó területen van, ezért nem is az ő felelősségük.

Hilda Heine, a Marshall-szigetek köztársasági elnöke vitatta az Egyesült Államok álláspontját. Megkérdőjelezte, hogyan tartozhatna a nukleáris hulladék a szigetekhez, ha azt nem is ők állították elő.

Egy idén publikált tanulmány szerint a szigetek egyes részén hasonló mértékű sugárzás mérhető, mint Csernobil vagy Fukusima közelében.

A Marshall-szigeteki kormány 1986-ban kötött egyezményt az USA-val, és a két évvel később felállított nemzetközi bíróság megállapította, hogy az Egyesült Államoknak 2,3 milliárd dollárt kell fizetnie a vagyoni és egészségügyi károk miatt. Az USA kongresszusa és a bíróságai azonban megtagadták ezt. Az LA Times jelentése szerint a mai napig csupán 4 millió dollárt fizettek ki.

A 4000 amerikai katona közül, akik három évet töltöttek a törmelék kezelésével, hat meghalt a folyamat során, mások százaival pedig olyan betegségek végeztek, amelyek a sugárterheléshez kapcsolódtak.

Kutatók szerint a Marshall-szigeteknél a század végére nagyjából másfél méterrel lehet magasabb a vízszint, ami a nukleáris sír megrepedését eredményezheti. Ha ilyen módon a benne lévő több tonnányi szennyező anyag az óceánba kerülne, annak a pusztító hatásait szinte fel sem lehet mérni.

(rövidítve)

Forrás: https://index.hu/techtud/2019/11/12/az_eghajlatvaltozas_miatt_repedhet_meg_az_usa_atombomba-temetoje/

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: