Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Atipikus foglalkoztatottság, amivel együtt jár a létbizonytalanság

Posted by Suggestor - 2019. november 20. szerda

Átvéve a vg.hu-ról

2019. 11. 18. 17:50

Kaszás Gábor

Robbanásszerűen növekszik az európai munkaerőpiac. Akkor miért elégedetlen olyan sok munkavállaló? – tette fel a kérdést a The Wall Street Journal.

A 2008-as válság óta most a legalacsonyabb a munkanélküliség Európában. Tízmillióval dolgoznak többen, mint egy évtizeddel ezelőtt. A munkaerő iránti kereslet továbbra is magas, uniószerte növekszik a munkahelyek száma. A 22 uniós tagállamban, ahol bevezették a minimálbér intézményét, emelték a minimálisan adható fizetés szintjét az elmúlt évben.

A számok mögött azonban felfedezhető egy nagy változás. Egyre több a részmunkaidős, időszakos vagy egyéni vállalkozói állás, ami kevesebb juttatással jár a munkavállalók elvárásaihoz képest.

Míg ez Egyesült Államokban a munkahelyek 4 százaléka időszakos állás, addig ez az arány Európában 14,2 százalék volt az előző évben. Ez sok munkavállalót hagy biztosítás, nyugdíj- és rokkantsági ellátás nélkül.

A megélhetésért küzdenek

Növekszik azoknak az európaiaknak a száma, akiknek van munkájuk, de továbbra is a fennmaradásért küzdenek.

Több mint 15 millió európai állása tekinthető bizonytalannak.

Ráadásul a pénzügyi krízis idején megvágták a munkanélküli- és egyéb szociális juttatásokat. Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, valamint más nyugat-európai államokban ez a növekvő instabilitás politikai mozgalmakat hívott életre.

A növekvő munkahelyi bizonytalanság megváltoztatja a kontinens munkaerőpiacának berendezkedését, amelyet korábban masszív munkajogi védelem és magas munkanélküliség jellemzett. Az elmúlt években tapasztalható rugalmas munkaerő-felvétel növelte a vállalatok nyereségét, és kiszámíthatóbbá tette a veszteséget.

Elárulva érzik magukat

Azok, akik elveszítik a munka és a nyugdíj nyújtotta biztonságérzetüket, elárulva érzik magukat – mondta Charles Verhoef, egy holland nonprofit szervezet vezetője, amely olyan építőipari munkásokon segít, akik elveszítették teljes alkalmazotti státuszukat, és magánvállalkozói létre kényszerültek. „Úgy érzik, hogy nincs mit veszíteniük” – monda Verhoef.

Atipikus munkaerőben gondolkodnak a munkáltatók

Napjainkban a német munkavállalók 27, a holland munkavállalók 47 százaléka részmunkaidőben dolgozik.

Franciaországban, amely a világ egyik legmunkavállaló-barátabb országának számít, a 2009-es 13 százalékról 2018-ban 16,2 százalékra nőtt az ideiglenesen foglalkoztatottak száma.

Az európai vezetőknek nem sikerült az atipikus munkát teljes munkaidős foglalkoztatássá konvertálni.

A kormányok különböző módon reagáltak a munkanélküliség növekedésére, az általános gondolatmenet a munkahelyi biztonság szabályainak lazítása volt – például az elbocsátások megkönnyítésével. Ez segítette a vállalatokat abban, hogy csökkentsék teljes munkaidős állományukat, és több részmunkaidős embert vegyenek fel, ám ez nem hozta magával a remélt fellendülést.

Hollandiában 2009-ben 16,4 százalék volt az időszakosan alkalmazottak száma, 2018-ban már 20,1 százalék volt az arány. Olaszországban ugyanez 10,8 százalékról 16,5 százalékra változott.

Spanyolország a 2008-as gazdasági világválság idején recesszióba került, ennek következtében a munkáltatók sorra szabadultak meg a könnyen kirúgható ideiglenes munkaerőtől. Így 2013-ra 27 százalékra kúszott fel a munkanélküliség ráta. Azóta ez az arány 14,2 százalékra esett vissza – köszönhetően a rövid idejű munkaszerződések gyors gyarapodásának.

A legfrissebb uniós adatok szerint Spanyolországban 26,4 százalék az időszakosan munkát vállalók aránya, ami a legmagasabb Európában.

Az új munkavállalók 40 százalékának kevesebb mint egy hónapra szól a munkaszerződése, míg négy emberből egynek egy hétre van munkája.

Ez pedig nagy létbizonytalansághoz és ezzel párosuló elégedetlenséghez vezet az alacsony fizetésből élők körében.

A brit munkaerőpiac elmúlt évtizedekbeli változásai sikertörténetnek tűnhetnek, hiszen a munkanélküliségi ráta közelít a rekordalacsonyhoz – a felnőtt lakosság 76,1 százaléka dolgozik, ami 1971 óta a legmagasabb arány.

A növekedés az atipikus munkáknak köszönhető – írja felméréseben a Resolution Foundation független kutatócsoport. A szervezet tevékenységének középpontjában az alacsony és közepes jövedelmű emberek életszínvonalának javítása áll.

Az Egyesült Királyságban 2008 óta létrehozott munkahelyek kétharmada atipikus, kezdve a szerződéssel, de állandó munkaidővel nem rendelkező munkavállalóktól az egyéni vállalkozókig

– áll a Resolution Foundation januári becslésében.

(rövidítve)

Forrás: https://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/rekordalacsony-a-munkanelkuliseg-megis-novekszik-a-letbizonytalansag-1875645

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: