Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Átadták Budapest első okos-zebráját

Posted by Suggestor - 2019. november 28. csütörtök

Átvéve az index.hu-ról

Mózes Zsófi

2019. november 27., szerda 13:18

Zuglóban adták át a főváros első okos-zebráját. A Herman Ottó Általános Iskola előtti gyalogátkelőhelyet mozgásérzékelő LED-világítással szerelték fel, a zebrát az úttest két oldaláról egy-egy kamera figyeli.

A környéken több iskola, napközis tábor és sportpálya is található, korábban pedig előfordultak balesetek is a gyalogátkelőhelyen. A Zuglói Közbiztonsági Nonprofit Kft. a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával nemrég egy úgynevezett Safecross intelligens gyalogátkelő-rendszerrel szerelte fel az Egressy úti átkelőt – számolt be a Zuglo.hu.

LED-világítás növeli a gyalogosok biztonságát

„Az okos-zebra programot részben az alapítvány támogatásából finanszíroztuk, részben pedig abból a pénzjutalomból, amit a ZKNP nyert el tavaly decemberben a Szomszédom a rendőr programmal, az európai bűnmegelőzési díj harmadik helyezettjeként – mondta az átadáson Horváth Csaba polgármester. – A jövőben szeretnénk még több hasonló gyalogátkelőhely támogatására pályázni az alapítványnál.”

A jövőben több okos-zebra telepítését is tervezik

A Safecross rendszer alapvetően egy messziről is jól látható LED-világítással működik, amely a gyalogosok mozgásának hatására kapcsol be. Az úttest két oldalán kamerák figyelik, hogy érkezik-e járókelő a zebrához, és ha igen, a LED-világítás azonnal működésbe lép. A gyalogosok láthatóságát az úttest két oldalán elhelyezett reflektorok is segítik. Jelenleg a LED-lámpák tesztüzemben vannak, azaz folyamatosan villognak, hogy az autósok megszokják a berendezést.

Forrás: https://divany.hu/offline/2019/11/27/okos-zebra

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: