Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tervezett elavulás eredete: hogyan korlátozták a villanyégők élettartamát szervezetten?

Posted by Suggestor - 2019. december 7. szombat

Átvéve az index.hu-ról

Juhász Edina

2019.12.06. 04:54

A kaliforniai Livermore tűzoltóállomásán az egyik villanykörte 1901 óta működik. A Shelby Electric Company által gyártott izzó testesíti meg a modern ipar legnagyobb félelmét, vagyis hogy valami túl sokáig és túl jól működik, és ezért nem vesznek újat belőle az emberek.

A 118 éve működő villanykörte természetesen nagyon érdekli az embereket, ezért egy ideje webkamerával is lehet nézni. Az oldalon azt írják, hogy a kamerát már többször ki kellett cserélni, mert tönkrement, viszont a körte nem adja fel.

1924. december 23-án azért gyűltek össze Genfben nagy elektronikai cégek vezetői — a német Osram, a holland Philips, a francia Compagnie des Lampes és az amerikai General Electrics képviselői -, hogy életre hívják a Phoebus kartellt, ami alapjaiban változtatta meg a világot.

A Phoebus kartell titkos megállapodása szerint olyan villanykörtéket kell készíteniük, amelyek rövidebb ideig működnek.

Előtte az átlagos villanykörték 2000-2500 órát működtek,

ezek után maximum 1000 órát bírhattak ki a villanyégők. Aki ettől eltért, azt pénzbüntetéssel sújthatták.

Ezzel megalkották a tervezett elavulás fogalmát, amivel természetesen az eladások növelése volt a cél.

Másfél évtizeden át, vagyis 1939-ig, a második világháború kitöréséig működött a Phoebus, és addig nem is volt semmilyen verseny a piacon, a fejlesztések sem arra irányultak, hogy az élettartam hosszabb legyen. Azóta gyakorlatilag nincs olyan cég, ami a tervezett elavulás eszméjét ne érezné valamennyire a sajátjának, és ne eszerint tervezné legalább részben a termékeit.

Papíron teljesen ártatlanul hangzott a Phoebus koncepciója: gyakorlatilag egy olyan szervezet volt, mintha szövetségbe tömörültek volna az izzógyártók, hogy a gyártókapacitásaik ésszerű kihasználásával magas színvonalú termékeket állítsanak elő, és ezzel is biztosítsák, hogy az villanykörték, lámpák hatékonyan és megbízhatóan szolgálják a fogyasztók igényeit. Ez az alapvetés az összes izzóra kiterjedt, nem csak a villanykörtékre, de például a melegítőlámpákra és az orvosi lámpákra is. Ehhez az eszmeiséghez több cég is csatlakozott, többek között a magyar Tungsram is. Papíron a terveik között szerepelt az is, hogy megosztják egymással a szabadalmakat és a tudásukat, és hogy olyan technológiákat fejlesztenek ki közösen, amik hosszútávú megoldást jelentenek az iparágnak. Azt persze nem taglalták, hogy itt elsősorban nem arra gondolnak, hogy sokáig működjön az izzó, hanem hogy például ne jelenjenek meg folyton újabb foglalatok, amikkel nem kompatibilisek a régi izzók.

Az E26/27 foglalat például 1880 óta, Edison ajánlása óta változatlan.

Az 1000 órás működést elég nehéz volt elérni, mert itt nem arról volt szó, hogy rossz minőségű villanykörtét kell gyártani, ami hamar tönkremegy. A cél az volt, hogy úgy tűnjön a vásárlónak, magas minőségű, jó fényerejű és megbízható villanykörtét vett, ami 1000 órát, vagy megközelítőleg annyit kibír.

Más magyarázat szerint az 1000 órára csökkentett üzemidőre elsősorban az alacsonyabb fogyasztás miatt volt szükség.

Abban viszont nagyon következetesek voltak a kartell tagjai, hogy nemcsak akkor büntettek ha, túl sokáig bírta az izzó, de akkor is, ha túl gyorsan kiégett, illetve ha valaki túllépte a mennyiségi korlátozást.

A kartell sikeresen működött, és a következő években drasztikusan csökkent az izzók élettartama. A fejlesztéseik és a kutatóik munkája pedig csak arra korlátozódott, hogyan lehet még pontosabban megközelíteni az ezer órás élettartamot.

Később megjelentek a belső viták és küzdelmek is, ahogy minden kartell életében, de a Phoebus vesztét mégsem ez, hanem a második világháború okozta.

(rövidítve, szerkesztve)

Forrás: https://index.hu/tudomany/til/2019/12/06/villanykorte_osszeeskuves_phoebus/

Hírdetés

2 hozzászólás a “A tervezett elavulás eredete: hogyan korlátozták a villanyégők élettartamát szervezetten?”

  1. uniohid said

    118 éve működő villanykörte – nehéz elhinni, viszont nem tudtam a tervezett elavulás [ami nekem elfogadhatatlan]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: