Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A ferde vécé – mint a profitmaximalizálás szimbóluma

Posted by Suggestor - 2019. december 20. péntek

Átvéve a merce.hu-ról

KISS SOMA ÁBRAHÁM

2019. december 19. 13:34

Egy brit vécégyártó, a StandardToilet azzal reklámozza termékét, hogy kényelmetlen ülni rajta – így a cégek, melyek az egyes munkahelyeken beépítik, csökkenthetik az időt, melyet munkatársaik a vécén töltenek.

Ezt a cég azzal éri el, hogy a vécédeszkát 13 fokkal előredöntve pozicionálja, így a vécén ücsörgő embernek egy idő után kellemetlen erőfeszítésébe kerül tartania magát

– ezzel pedig csökkenteni lehet az időt, míg a munkás vécén van, vagyis munkaidejének nagyobb részében tud a tulajdonos profitjának termelésére koncentrálni.

(Meg persze azt is írja a cég honlapja, hogy ez így egészségesebb pozitúrát biztosít, de ez nyilván teljesen mellékes.)

Kép megtekintése a Twitteren

“Dave Vescio

BREAKING NEWS: Say goodbye to comfort breaks! New downward-tilting toilets are designed to become unbearable to sit on after five minutes. They say the main benefit is to employees in improved employee productivity.”

(Isten veled, kényelmes munkaszünet! A megdöntött ülőkéjű toilett úgy van formatervezve, hogy öt perc üldögélés után elviselhetetlenné váljon. A legfőbb jótulajdonsága: növeli az alkalmazott produktivitását.   — fordította a szerk.)

Felháborító, de ez a döntött ülőfelületű vécécsésze még az emberségesebb „munkaidő-optimalizálási” formák közé tartozik.

Az Amazonnál például nincs szükség a bevezetésére, miután a cég már így is monitorozza, ki mennyit van a mosdón, hogy szankcionálhassa azokat, akik a vállalati előirányzathoz képest túl sok időt töltenek nem profittermeléssel.

A világ leggazdagabb emberének vagyonát gyarapító munkások a folyamatos megfigyelés és teljesítménykényszer miatt már van, hogy ki se mernek menni a vécére, és inkább üvegbe ürítenek (már amennyiben persze anatómiai szempontból képesek erre).

Persze van ennél embertelenebb gyakorlat: a dél-koreai illetőségű Jura szerbiai gyárában a dolgozóknak például pelenka viselését javasolták, hogy ne kelljen a szalag mellől kiengedni őket a mosdóba.

A cég a felháborodás hatására elállt később a gyakorlattól, és engedélyezett munkásainak napi két vécészünetet ingyen, a továbbiakat pedig levonják a bérükből.

A fél-perifériás helyzet kilátástalanságára egyébként jellemző, hogy a szerb kormányfő szerint kár volt kirobbantani a cég körüli botrányt, mert csak elrettenti az országból a külföldi befektetőket.

De magyarországi autóipari beszállítótól is hallottunk már olyan esetet, hogy a cég nem biztosítja az üzemben a megfelelő számú mosdóhelyiséget a munkásoknak, akik így a rövidke szünetben másodpercek értékes tucatjait kell a vécé elérésével tölteniük. Ennek megfelelően nagyon jól kell gazdálkodniuk a rendelkezésre álló idővel, hogy tudjanak enni, inni, mosdóba menni, a dohányzás pedig sokszor a vágyak szintjén marad.

Mindazonáltal a WC-ferdítési innováció ismét rávilágít arra, hogy a kapitalizmusban a tulajdonosok és a főnökök gyakorlatilag bármit hajlandóak megtenni azért, hogy a dolgozó munkaidejének minél nagyobb részét töltse profittermeléssel.

A rendszer logikája: mindenhol odáig megy el a munkások kizsákmányolásában, ameddig a helyi törvények engedik.

Ez pedig attól függ, az adott ország milyen pozíciót foglal el a világgazdasági rendszerben.

Ahhoz képest, hogy a fél-periféria munkásait pelenkába kényszerítik, a tizenhárom fokban döntött vécédeszka viszonylag ártalmatlan szívatás – mindazonáltal híven tükrözi a rendszer lényegét, amely megalkotta.

(rövidítve)

Forrás: https://merce.hu/2019/12/19/a-ferde-vece-igazi-first-world-problem-de-attol-meg-szep-szimboluma-a-tokes-rendszernek/

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A ferde vécé – mint a profitmaximalizálás szimbóluma”

  1. uniohid said

    “A rendszer logikája: mindenhol odáig megy el a munkások kizsákmányolásában, ameddig a helyi törvények engedik.” – így bizony!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: