Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fővárosi állatkert szigorítást remél a pirotechnikai eszközök használata terén

Posted by Suggestor - 2020. január 3. péntek

InfoRádió

2020. január 2. 15:23

Megrendüléssel értesült a a híradásokból a Fővárosi Állat- és Növénykert is, hogy mi történt a németországi Krefeld állatkertjében, ahol január 1-jére virradóan kigyulladt és teljes egészében leégett az ottani majomház egy, a szemtanúk elmondása szerint kínai rizspapírból készült repülőlámpás miatt, rengeteg állat halálát okozva – fogalmazott az InfoRádiónak a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Hanga Zoltán megfogalmazása szerint a krefeldi tragédia egy „családi ügy” is, és nemcsak azért, mert egy „családhoz”, egy szakmai közösséghez tartoznak velük, hanem azért is, mert

a tűzben elpusztult állatok között volt a két idős gorilla, Massa és Boma is, akik a budapesti állatkert kétéves gorillakölyke, Indigo dédszülei.

Együttérzésükről biztosították a krefeldi kollégáikat, és egyben a Fővárosi Állat- és Növénykert a szakmai segítségét is fölajánlotta, amennyiben erre a későbbiekben szükség lenne.

A szóvivő arra is kitért: az eset fontos tanulsága, hogy szilveszter éjjel használt pirotechnikai eszközök a fokozott tűzveszélyen túl – egyértelműnek tűnik, hogy emiatt pusztult el több mint 30 állat Krefeldben, köztük csimpánzok, orangutánok, gorillák, madarak és repülőkutyák – jelentős problémákat okoznak: ugyanis az általuk keltett hang- és fényhatások rengeteg állatot rémisztenek.

Nagyon elgondolkodtató dolog – jegyezte meg Hanga Zoltán –, hogy hasonló reakciókat akkor lehetett tapasztalni az állatok részéről, ahogy a leírásokban fennmaradtak, amikor annak idején háborús viszonyok között, például Budapest környékén bombatámadások voltak.

Ezért a fővárosi állatkert szívesen venne egy olyan szabályozást, ami a jelenleginél jóval szigorúbb keretek közé szorítaná a pirotechnikai eszközök használatát.

Ami nemcsak az állatkert szempontjából lenne fontos, hanem jóval nagyobb számban érint házi kedvenceket, valamint olyan vadon élő állatokat, amelyek a városokba szorultak – fogalmazott a szóvivő.

„Arról nem is beszélve, hogy nemcsak az állatokat szokták zavarni, hanem bizony az emberek között is jócskán akadnak, akiket zavarnak, vagy megijeszt az ilyen eszközök használata” – tette hozzá.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2020/01/02/a-fovarosi-allatkert-szigoritast-remel-a-haborus-viszonyokat-miatt-kepek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.